Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Martina Havranová
10. júna 2023, 19:38
Čas čítania 0:32

Toto je najcennejší drahokam svojho druhu: 55,22-karátový rubín našli v Mozambiku a vydražili ho za rekordnú sumu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vzácny kameň sa dostal do dražby ani nie rok po tom, čo ho objavili v bani v africkom Mozambiku.

Rubín Estrela de Fura, ktorý má 55,22 karáta, sa stal najväčším a najcennejším drahokamom svojho druhu, ktorý sa predal v aukcii. Počas štvrtkovej dražby ho vydražili za rekordných 34,8 milióna dolárov. Informuje o tom portál CNN Style.

Rubín Estrela de Fura.
Rubín Estrela de Fura. Zdroj: reprofoto Youtube/South China Morning Post

Vzácny kameň sa dostal na dražbu v New Yorku ani nie rok po tom, čo ho kanadská firma Fura Gems objavila v jednej z baní spoločnosti v africkom Mozambiku. Pred jeho predajom ho celosvetová aukčná sieň Sotheby’s opísala ako „mimoriadne vzácny“ a „najcennejší a najdôležitejší“ rubín, aký kedy prišiel na trh. 

Hoci pri rekordných predajoch drahých kameňov zväčša dominujú diamanty, aj vzácne farebné kamene ako rubín patria k najcennejším drahokamom na svete. Rekordérom bol doteraz rubín Sunrise Ruby s 25,59 karáta, ktorý objavili v bani v Mjanmarsku. V roku 2015 sa vydražil v Ženeve za 30,3 milióna dolárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia