Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. júna 2023 o 7:15
Čas čítania 0:50

Začne už tento týždeň na Slovensku leto? Búrky a lejaky končia, ale nebude to také jednoduché, hlásia experti zo SHMÚ

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na naše územie začína prúdiť chladnejší suchý vzduch.

Od pondelka bude menej pršať, hlási Slovenský hydrometeorologický ústav na Facebooku. To však neznamená, že leto je za rohom. Na tropické počasie si ešte počkáme.

V úvode tohto týždňa bude na Slovensku podstatne menej oblačnosti a šanca na zrážky je veľmi nízka. Spočiatku bude veterno, najmä v pondelok.

„Mierne sa ochladí, najmä na severe, kde bude len okolo 15, na juhu do 25 stupňov Celzia. Po utíšení vetra sa v suchom vzduchu výraznejšie ochladí aj v noci, v dolinách bude ojedinele len okolo dvoch stupňov Celzia,“ informuje SHMÚ.

SHMÚ uviedol, že vo vlhkej vzduchovej hmote väčšinu minulého týždňa prevládala veľká oblačnosť a vyskytovali sa početné prehánky a búrky, prechodne aj trvalejší dážď. Vlhký vzduch sa počas tohto týždňa na Slovensko postupne vráti a s ním aj prehánky a búrky, ale nie nadlho.

Predpoveď počasia na pondelok 12. 6. 2023.
Predpoveď počasia na pondelok 12. 6. 2023. Zdroj: SHMÚ

„Poveternostná situácia sa začína meniť. Počasie u nás začala ovplyvňovať mohutná tlaková výš so stredom v oblasti Pobaltia. Po jej okraji k nám od severovýchodu začína prúdiť chladnejší, no predovšetkým veľmi suchý vzduch,“ uviedli meteorológovia.

11. januára 2023 o 12:41 Čas čítania 0:14 VIDEO: Budeš si môcť zalyžovať, alebo bude len pršať? Prečo počasiu „šibe“? Pýtame sa meteorológa VIDEO: Budeš si môcť zalyžovať, alebo bude len pršať? Prečo počasiu „šibe“? Pýtame sa meteorológa

Na väčšine územia tak pri silnejúcom vetre vlhkosť klesá, akurát v oblasti závetrí severovýchodného prúdenia, časť juhozápadného Slovenska a západ Banskobystrického kraja, zotrváva vlhká vzduchová hmota o niečo dlhšie. Podľa SHMÚ je v týchto lokalitách dusno s tvorbou kopovitej oblačnosti, prehánkami a búrkami.

Domov
Zdieľať
Diskusia