Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Florián Meričko
15. júna 2023, 14:35
Čas čítania 0:56

Kočner chce od Europolu odškodné 100-tisíc eur. Peniaze si pýta za to, že pred rokmi unikla jeho citlivá komunikácia z Threemy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

S prvou žalobou, o ktorej rozhodoval Všeobecný súd EÚ, Kočner neuspel. Teraz o odvolaní rozhoduje Súdny dvor EÚ.

Odsúdený podnikateľ Marian Kočner žiada od Europolu odškodné vo výške 100-tisíc eur. Organizáciu už dávnejšie zažaloval za uniknutie správ z jeho mobilných telefónov, kde komunikoval najmä cez aplikáciu Threema, ktorú následne Europol poskytol slovenským vyšetrovateľom, informuje portál Aktuality. S prvou žalobou však neuspel, tak sa odvolal.

V roku 2019 sa pracovníkom Europolu podarilo prelomiť šifrovanie aplikácie a získať prístup k súkromným súborom a konverzáciám Mariana Kočnera.

Získanú komunikáciu neskôr dostali do rúk slovenskí vyšetrovatelia vraždy novinára Jána Kuciaka, no Kočnerovi sa nepáči, že sa správy z mobilov objavili v médiách a z vyšetrovania unikli. Na internete sa dokonca na chvíľu objavil kompletný prepis správ z Threemy.

Prvú žalobu zamietli, odvolanie však môže dopadnúť inak

Prvá žaloba, ktorú Kočner podal na Všeobecný súd Európskej únie, nebola úspešná. Proti rozhodnutiu sa odvolal, a tak teraz bude o žalobe rozhodovať Súdny dvor EÚ. Kočner sa okrem uniknutej komunikácie sťažuje aj na to, že ho vraj Europol neprávom spojil s kauzou „Panama Papers“ a „mafiánskymi zoznamami“.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Všeobecný súd však žalobu zamietol, pretože Kočner nepredložil žiadne dôkazy, ktoré by jeho tvrdenia podporovali. Napríklad spájaný s mafiánmi bol podľa súdu dávno predtým, ako Europol získal prístup k jeho telefónu. 

Stanovisko generálneho advokáta súdneho dvora Athanasiosa Rantosa teraz uvádza, aby v prípade priznania odškodného pre Kočnera zaplatilo sumu 100-tisíc eur Slovensko spoločne s Europolom a nielen samotná európska organizácia. Rantos súdu navrhuje, aby Kočnerovmu odvolaniu čiastočne vyhovel. Definitívny verdikt však urobí až súd.

Kočner žiada od Europolu odškodné vo výške až 100-tisíc eur.
Kočner žiada od Europolu odškodné vo výške až 100-tisíc eur. Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Unsplash/Ibrahim Boran
Domov
Zdieľať
Diskusia