Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
15. júna 2023 o 17:40
Čas čítania 0:39

Na Slovensku sa rozširuje infekčné ochorenie, ktoré sme tu dlho nemali. Vyznačuje sa typickou vyrážkou na koži, varujú úrady

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Šarlach je infekčné ochorenie, ktoré sa vyznačuje horúčkou, angínou a typickou vyrážkou na koži. Včasnou liečbou môžu pacienti predísť vážnym zdravotným komplikáciám.

Úrady na Slovensku evidujú zvýšený výskyt ochorenia šarlach. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pre občanov na Facebooku spísal informácie, ktoré by o chorobe mali vedieť.

Šarlach je infekčné ochorenie, ktoré sa vyznačuje horúčkou, angínou a typickou vyrážkou na koži. „Príznaky môžeme rozdeliť na celkové príznaky, príznaky v dutine ústnej a kožné príznaky. Typické miesta výskytu výsevu sú podbruško, vnútorné strany stehien, bočné strany trupu, podpazušie, lakťové jamky,“ vysvetľuje úrad. 

Šarlach sa prenáša zväčša infekčnými kvapôčkami z chorého človeka alebo nosiča choroboplodných zárodkov. Pôvodcom nákazy sú streptokoky skupiny A a proti takýmto typom ochoreniam neexistuje očkovanie.

Nepredstavuje bezprostredné ohrozenie života

Odborníci ubezpečujú, že šarlach nepredstavuje bezprostredné ohrozenie ľudského života. Dôležitá je včasná diagnostika a liečba.

„Antibiotická liečba je účinná, urýchľuje zotavenie a znižuje možnosť rozvinutia komplikácií. Imunita po infekcii je dlhodobá, ale špecifická pre každý kmeň. Keďže existuje viac kmeňov streptokokov, sú možné aj opakované ochorenia,“ píše úrad. 

Najúčinnejšou prevenciou je, rovnako ako pri ostatných infekčných ochoreniach, dodržiavanie hygienických návykov a izolácia chorých z kolektívu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia