Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lukáš Čelka TASR
18. júna 2023, 14:24
Čas čítania 0:51

SHMÚ VARUJE: v týchto okresoch hrozia veľmi silné búrky a povodne (+ mapa)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Búrky zasiahnu najmä stredné a východné Slovensko.

Článok bol aktualizovaný v nedeľu o 17:13.

V okresoch Rožňava a Revúca platí do pätnástej hodiny poobede druhý stupeň výstrah pred búrkami. Platí tam tiež druhostupňová hydrologická výstraha pred povodňami, informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav.


Silné búrky v Rožňave a Revúcej môže do pätnástej hodiny sprevádzať prudký lejak s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minútu, nárazový vietor s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu i krúpy.

„Predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ upozorňuje SHMÚ.

Meteorológovia zároveň vydali až do večera prvostupňovú výstrahu pred búrkami vo viacerých okresoch stredného a východného Slovenska. Až do dvadsiatej hodiny platí v celom Košickom a Prešovskom kraji, ako aj v niektorých okresoch Banskobystrického kraja a v Liptovskom Mikuláši.

V týchto okresoch hrozia povodne.
V týchto okresoch hrozia povodne. Zdroj: SHMÚ
V týchto okresoch hrozia povodne.
V týchto okresoch hrozia povodne. Zdroj: ČHMÚ

Na juhovýchode Slovenska taktiež hrozia povodne z prívalových zrážok. Výstrahu vydal Slovenský hydrometeorologický ústav, pričom v okrese Trebišov platí do devätnástej hodiny zvýšená výstraha druhého stupňa.

7. augusta 2023, 15:30 Čas čítania 4:06 Počasie v Európe môže čoskoro úplne skolabovať. Vedci varujú pred hroziacim zánikom dôležitého prúdenia Počasie v Európe môže čoskoro úplne skolabovať. Vedci varujú pred hroziacim zánikom dôležitého prúdenia

Prvostupňovú výstrahu vydal SHMÚ pre okresy Košice a Košice-okolie, Vranov nad Topľou, Michalovce, ale aj okres Stará Ľubovňa na severnom Spiši. „Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie najmä malých tokov,“ upozorňuje SHMÚ.


Až do nedeľného večera platí pre celé východné Slovensko, juh stredného Slovenska, oblasť Tatier i Horehronia výstraha pred búrkami, sprevádzanými prudkým lejakom i nárazmi vetra.

Domov
Zdieľať
Diskusia