Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
21. júna 2023, 8:33
Čas čítania 0:47

Kuriózna chyba: USA si nevšimli 6 miliárd, Ukrajine poslali lacnejšiu techniku, ako si doteraz mysleli

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Spojené štáty priznali, že svoju vojenskú pomoc trochu nadhodnotili.

Spojené štáty nadhodnotili svoju vojenskú pomoc zaslanú Ukrajine o viac než šesť miliárd dolárov, oznámilo v utorok ministerstvo obrany USA. Vyplýva to zo správ agentúry DPA a stanice CNN.

Podľa tlačovej tajomníčky Pentagónu Sabriny Singhovej sa počas auditu zistili „nezrovnalosti“ v určení hodnoty vybavenia, ktoré Washington od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy vo februári 2022 poskytol Ukrajine.

K účtovnej chybe došlo podľa jej slov z toho dôvodu, že v značnom množstve prípadov bola „miesto reálnej hodnoty započítaná hodnota (prípadnej) náhrady tohto vybavenia stiahnutého zo zásob USA a poskytnutého Ukrajine“. 

„Nezrovnalosti“ v účtovníctve nemajú predstavovať problém

Výpočet sa týka fiškálnych rokov 2022 a 2023 a ide o nadhodnotenie vo výške do 6,2 miliardy dolárov (5,7 miliardy eur). Singhová však zdôraznila, že „chyby v hodnotení“ neobmedzujú rozsah podpory Ukrajiny zo strany Washingtonu.

Prvú väčšiu chybu v účtovníctve odhalili Američania už minulý mesiac. Tá však počítala s nadhodnotením vo výške približne 3 miliárd amerických dolárov.

7. mája 2024, 9:30 Čas čítania 5:41 Najstráženejšie väzenie na svete ADX Florence: Pobyt v ňom je horší než smrť, sedí tu aj drogový kráľ El Chapo Najstráženejšie väzenie na svete ADX Florence: Pobyt v ňom je horší než smrť, sedí tu aj drogový kráľ El Chapo

Celková hodnota americkej vojenskej pomoci Kyjevu predstavovala od začiatku vojny ku koncu mája tohto roka 37,6 miliardy dolárov (34,5 miliardy eur), hoci tento údaj sa teraz podľa DPA zrejme prehodnotí a zníži. Spojené štáty sa považujú za najvýznamnejšieho spojenca Ukrajiny v jej obrannom boji proti ruskej invázii.

USA v účtovníctve vojenskej pomoci Ukrajine zaznamenali rozdiel vo výške viac ako 6 miliárd dolárov.
USA v účtovníctve vojenskej pomoci Ukrajine zaznamenali rozdiel vo výške viac ako 6 miliárd dolárov. Zdroj: https://catalog.archives.gov/id/6398920, Unsplash/Alexander Grey
Domov
Zdieľať
Diskusia