Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
22. júna 2023 o 12:45
Čas čítania 0:32

Verejnosť pobúrila výstava 100 mŕtvych tiel, ktoré exhumovali z cintorína. Rastie na nich dokonca pleseň, hnevajú sa v Mexiku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V troch múzeách v Guanajuate je vystavených viac ako 100 múmií vrátane mumifikovaných detí a novorodencov.

Výstava mumifikovaných telesných pozostatkov ľudí, ktorých medzi rokmi 1870 až 2004 exhumovali na cintoríne v meste Guanajuato pre nedostatok miesta, vyvolala kontroverzie a debatu, či ide o miestne kultúrne dedičstvo alebo neetické zneužívanie mŕtvych. 


Expozícia sa dostala do hľadáčika verejnosti po tom, čo boli niektoré múmie prevezené na výstavu do mexickej metropoly Mexiko. Mexický Národný inštitút antropológie a histórie totiž poukázal na to, že na niektorých častiach mumifikovaných tiel pravdepodobne začala rásť hubovitá pleseň.


V troch múzeách v Guanajuate je vystavených viac ako 100 múmií vrátane mumifikovaných detí a novorodencov.

Proces mumifikácie prebehol prirodzene postupným vysušovaním pozostatkov. Keďže sa nepodarilo nájsť či kontaktovať príbuzných exhumovaných mŕtvol, miestne úrady telá vyhlásili za „kultúrne dedičstvo“, čo umožnilo ich vystavovanie pre verejnosť.

Domov
Zdieľať
Diskusia