Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
22. júna 2023, 18:00
Čas čítania 2:04

Nové zistenia v najväčšej záhade Vatikánu. Štát poskytol prokuratúre informácie o zmiznutej školáčke Emanuele

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Polícia po 40 rokoch znovuotvorila vyšetrovanie zmiznutia školáčky.

Hlavný vatikánsky prokurátor Alessandro Diddi, ktorý vyšetruje 40 rokov starý prípad nezvestnej dcéry zamestnanca Vatikánu, poskytol prokuratúre v Ríme informácie, ktoré považuje za „hodné ďalšieho vyšetrovania“.

Diddi o tom informoval vo štvrtok, v deň 40. výročia zmiznutia nezvestnej Emanuely Orlandiovej. Dodal, že jeho úrad zhromaždil všetky dostupné dôkazy v prípade známom v médiách ako Vatican girl.

Vatikánska prokuratúra obnovila vyšetrovanie tohto prípadu v januári po tom, ako dal pápež František Diddimu maximálnu voľnosť, aby mohol prípad vyšetriť.


Emanuela Orlandiová je štvrté z piatich detí Ercola a Marie Orlandiovcov. Jej otec bol zamestnancom Vatikánu, kde rodina žila. Emanuela je nezvestná od 22. júna 1983, keď sa nevrátila domov po hodine flauty v Ríme.

Jej zmiznutie svojho času dominovalo titulkom novín a stále je jednou zo záhad Vatikánu. V súvislosti s touto kauzou sa objavili rôzne hypotézy – od sprisahania s cieľom zabiť medzičasom zosnulého pápeža Jána Pavla II. cez finančný škandál, do ktorého bola zapletená Vatikánska banka, až po špekulácie, že prípad súvisí s podsvetím v Ríme.

Netflix o prípade natočil seriál 

Prípad, ktorý bol predmetom priebežného vyšetrovania v Taliansku i vo Vatikáne, vzbudil opäť celosvetovú pozornosť po tom, čo streamovacia služba Netflix koncom minulého roka začala vysielať seriál Vatican Girl.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Seriál skúmal nielen spomínané scenáre, ale sprostredkoval aj nové svedectvo Emanuelinej priateľky. Tá tvrdí, že Emanuela jej týždeň pred zmiznutím povedala, že jej vysokopostavený vatikánsky duchovný robil sexuálne návrhy.

Diddi vo štvrtok uviedol, že vypočul osoby zodpovedné za niektoré úrady v čase Orlandiovej zmiznutia. Vatikánsky úrad promótora spravodlivosti takto získané materiály preskúmal, pričom „potvrdil niektoré vyšetrovacie stopy hodné ďalšieho vyšetrovania“.

Príslušná dokumentácia bola v júni zaslaná prokuratúre v Ríme, aby sa s ňou oboznámila a zvážila ďalší postup, uviedol Diddi s tým, že jeho úrad bude vo vyšetrovaní pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch.

Diddi už v apríli informoval, že jeho vyšetrovanie sa obmedzuje na hranice Vatikánskeho mestského štátu. Objasnil, že vo Vatikáne má širokú autonómiu, ale pri vyšetrovaní na talianskej pôde musí spolupracovať s rímskou prokuratúrou a s novým prokurátorom Francescom Lo Voim.

 

Teórie o jej zmiznutí sú rôzne

Teórie o Orlandiovej zmiznutí sa rôznia. V 80. rokoch talianske médiá špekulovali, že bola obeťou únosu, ktorým sa malo dosiahnuť prepustenie Turka Mehmeta Aliho Agcu, odsúdeného za pokus o atentát na pápeža Jána Pavla II.

Ďalšie teórie ju spájali s hrobom Enrica De Pedisa, mafiána pochovaného v rímskej bazilike. Jeho hrobku otvorili v roku 2012, ale jej skúmanie viedlo k prehodnoteniu podozrenia o spojitosti medzi zmiznutím dievčaťa a rímskym zločineckým klanom.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

V roku 2019 dostala rodina Orlandiovcov anonymný list, v ktorom sa píše, že Emanuelino telo by mohlo byť medzi telami pochovanými v hrobe na Teutónskom cintoríne pri hradbách Vatikánu.

Následne boli otvorené dve hrobky, nič sa však nenašlo, dokonca ani kosti dvoch nemeckých princezien, ktoré tam podľa záznamov pochovali v 19. storočí. Ich pozostatky zrejme premiestnili počas prác, ktoré sa uskutočnili desaťročia pred Orlandiovej narodením, napísala svojho času agentúra Reuters.

V roku 2018 vyvolali záujem médií kosti nájdené počas zemných prác na vatikánskom veľvyslanectve v Ríme. Médiá vtedy naznačovali, že mohli patriť Orlandiovej alebo Mirelle Gregoriovej, ďalšej tínedžerke, ktorá zmizla v tom istom roku. Testy DNA však boli negatívne.

vatikán
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia