Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
13. apríla 2023, 18:15
Čas čítania 2:27

Veľký zlom. Pápež dal pokyn odkryť jednu z najväčších záhad Vatikánu, odkiaľ pred 40 rokmi zmizla nevinná školáčka Emanuela

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pápež František necháva vyšetrovateľovi voľnú ruku pri odhaľovaní zmiznutia Emanuely Orlandiovej.

Vyrastala priamo vo Vatikáne pod dohľadom najmocnejších cirkevných hodnostárov, no z minúty na minútu zmizla a dodnes ju nikto nenašiel.

Toto je príbeh mladej talianskej školáčky Emanuely Orlandiovej, ktorá z centra Ríma, len pár desiatok metrov od Vatikánu, zmizla pred 40 rokmi. Teraz však pápež František nanovo rozbehol rozsiahle vyšetrovanie. Veci sa pritom rozhýbali koncom minulého roka, keď na Netflixe pribudol seriál Vatican Girl, ktorý do hĺbky mapuje neúspechy úradov.

Talianska polícia spoločne s Vatikánom v minulosti opakovane spúšťali vyšetrovanie, ktoré malo viesť k jej nájdeniu, lenže akékoľvek snahy vždy viedli do slepej uličky. A vtedy sa začali šíriť konšpiračné teórie o tom, či náhodou v zmiznutí 15-ročného dievčaťa nemali prsty práve predstavitelia Vatikánu či mafie.

orlandi
Zdroj: Netflix/Emanuela Orlandi/Orlandi Family

Neobmedzený mandát priamo od pápeža

Zlom v prípade strateného dievčaťa nastal tento utorok. Odhaľovanie pravdy dostal na starosti vatikánsky vyšetrovateľ Alessandro Diddi, ktorého objasnením prípadu poveril samotný pápež František. Hlava cirkvi mala Diddimu povedať, že má voľné ruky a vo svojom vyšetrovaní sa nemusí zastaviť ani pri citlivých interných otázkach vo Vatikáne.

Brat strateného dievčaťa Pietro Orlandi sa v utorok stretol práve s vyšetrovateľom Diddim.

Brat následne po stretnutí Emanuely Orlandiovej pre televíziu La7 uviedol, že jeho rozhovor s Diddim trval takmer osem hodín. Diddi v ňom potvrdil, že má mandát od pápeža i štátneho sekretára Pietra Parolina, aby objasnil „každý aspekt“ kauzy, nič nezanedbal a nebral ohľad na postavenie preverovaných osôb.

Kto je Emanuela Orlandiová?

Emanuela bola štvrté z piatich detí Ercola a Marie Orlandiovcov. Jej otec bol zamestnancom Vatikánu, kde rodina žila. Emanuela je nezvestná od 22. júna 1983, keď sa nevrátila domov po hodine flauty v Ríme.

Prípad, ktorý bol predmetom priebežného vyšetrovania v Taliansku i vo Vatikáne, vzbudil novú celosvetovú pozornosť po tom, čo streamovacia služba Netflix koncom minulého roka začala vysielať seriál Vatican Girl (Dievča z Vatikánu: Zmiznutie Emanuely Orlandiovej).

Vatikánsky prokurátor Diddi v januári obnovil predchádzajúce bezvýsledné vyšetrovanie vo Vatikáne po tom, ako dostal spisy po svojom predchodcovi, ktorý odišiel do dôchodku.

Teórií je milión, ale ktorá je pravdivá?

Hneď po zmiznutí dievčaťa talianske médiá v 80. rokoch špekulovali, že Emanuela bola obeťou únosu, ktorým sa malo dosiahnuť prepustenie Turka Mehmeta Aliho Agcu, odsúdeného za pokus o atentát na pápeža Jána Pavla II. Túto teóriu analyzuje aj seriál Vatican Girl na Netflixe, no v závere sa divák dozvedá, že množstvo kľúčových faktov nesedí a dievča zrejme na medzinárodný incident s pápežom nebolo prepojené.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Iná rozsiahla teória obviňuje zo zmiznutia Emanuely talianskeho mafiána Enrica De Pedisa, ktorý mal v Ríme taký vplyv, že sa dokonca po smrti nechal pochovať priamo v jednej z bazilík. Teória o rímskej mafii, ktorá sa s Vatikánom zaplietla cez pranie špinavých peňazí a vydieranie, znela presvedčivo, lenže nikto jej autenticitu nikdy nepotvrdil.

V roku 2019 sa chvíľu zdalo, že by sa konečne mohlo nájsť Emanuelino telo, ale informácie z anonymného listu, ktorý prišiel rodine dievčaťa, sa neukázali ako pravdivé. Úrady pritom otvorili dve hrobky na Teutónskom cintoríne pri hradbách Vatikánu s obrovským očakávaním, napriek tomu sa telesné pozostatky Emanuely nenašli.

Telesné pozostatky na veľvyslanectve?

V roku 2018 vyvolali záujem médií kosti nájdené počas zemných prác na vatikánskom veľvyslanectve v Ríme.

Médiá vtedy naznačovali, že tieto telesné pozostatky mohli patriť Orlandiovej alebo Mirelle Gregoriovej, ďalšej tínedžerke, ktorá zmizla v tom istom roku. Verejnosť sa v tom čase nadchla a burcovala políciu, aby nálezy poriadne prešetrila, testy DNA však boli negatívne.


Polícia pritom nikdy nevylúčila možnosť, že Orlandiová mohla byť obeťou únosu alebo zavraždená z dôvodov, ktoré nemajú spojitosť s Vatikánom. Tiež sa mohla stať obeťou obchodovania s ľuďmi. 

Náhla popularita, ktorú dievča získalo po odvysielaní dokumentu na Netflixe, dokonca v marci prinútila dolnú komoru talianskeho parlamentu, aby zriadila parlamentnú komisiu na vyšetrenie zmiznutia ako Emanuely Orlandiovej, tak aj spomínanej Mirelly Gregoriovej.

Domov
Zdieľať
Diskusia