Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová TASR
23. júna 2023, 16:23
Čas čítania 1:06

SHMÚ musel náhle vydať najvyšší stupeň výstrahy. V 6 okresoch Slovenska dnes poobede udrú extrémne silné búrky s krúpami

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Meteorológovia predpokladajú výskyt veľkých krúp s priemerom aj nad 5 cm.

Severovýchod Slovenska dnes poobede zasiahnu silné búrky. Meteorológovia zo SHMÚ preto náhle vydali najvyššiu výstrahu tretieho stupňa pre viacero okresov. Odborníci predpokladajú aj výskyt veľkých krúp s priemerom aj nad 5 cm, píše SHMÚ na Facebooku.

„Na severovýchode Slovenska sa sformovala línia intenzívnych búrok, z ktorých niektoré vykazujú aj supercelárne črty. Pohybuje sa pomaly, čo typicky prináša veľmi vysoké úhrny zrážok. Zároveň jednotlivé bunky vykazujú vysoké hodnoty odrazivosti aj vo vyšších hladinách, čo v takomto prostredí (vysoká instabilita, vlhkosť a silnejšie výškové prúdenie) výrazne zvyšuje pravdepodobnosť výskytu veľkých krúp s priemerom aj nad 5 cm,“ uvádza sa v statuse.

Búrky by sa podľa predpovede postupne mali presunúť do južných oblastí. „V oblasti buďte mimoriadne opatrní, ešte pred blížiacimi sa búrkami odporúčame vykonať opatrenia na minimalizáciu prípadných škôd na majetku a zbytočne sa nevystavovať riziku ohrozenia zdravia. Sledujte aktuálnu situáciu,“ varujú meteorológovia. 

Výstraha tretieho stupňa momentálne platí aj pre okresy Poprad, Brezno a južnú časť Banskobystrického kraja. 


Na strednom a východnom Slovensku sa sformovala rozsiahla a veľmi pomaly sa pohybujúca – takmer stacionárna – línia silných búrok, dodávajú meteorológovia na sociálnej sieti. Upozorňujú, že búrky majú mimoriadnu bleskovú aktivitu a prinášajú aj veľké množstvo krúp.


V platnosti do 19.00 h platí aj najvyššia hydrologická výstraha pred povodňami pre okresy Bardejov, Sabinov a Poprad. Zvýšené riziko povodní je na ostatnom území Prešovského kraja, tiež v regiónoch Spiša, Gemera a Horehronia. Vývoj bude SHMÚ priebežne aktualizovať.


Meteorológovia vydali do 21.00 h aj výstrahu prvého stupňa pred nárazovým vetrom pre okresy Veľký Krtíš a Krupina v Banskobystrickom kraji, okres Dunajská Streda v Trnavskom kraji a Bratislavský kraj s výnimkou okresu Malacky. „Nárazy vetra môžu dosahovať rýchlosť 65 – 70 kilometrov za hodinu,“ uvádzajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia