Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová TASR
28. júna 2023, 16:57
Čas čítania 0:38

KALKULAČKA: Dôchodcovia si môžu vypočítať, ako sa im o pár dní zvýši dôchodok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sociálna poisťovňa bude o zvyšovaní dôchodkov informovať aj poštou.

Slovenským dôchodcom od 1. júla stúpnu dôchodky z dôvodu opätovného naviazania súm minimálneho dôchodku na sumu životného minima. Suma minimálneho dôchodku stúpne zo súčasných 334 eur na 365 eur, čo predstavuje nárast o viac ako 30 eur.

Suma minimálnej penzie pre seniorov, ktorí odpracovali 30 rokov a za toto obdobie nadobudli kvalifikované roky dôchodkového poistenia, bude totiž od júla dosahovať 136 % sumy životného minima.

Sociálna poisťovňa pripravila kalkulačku na výpočet novej sumy dôchodku. Na nej si môžu záujemcovia vybrať druh dôchodku a mesačnú sumu. Následne sa dozvedia, o koľko sa dôchodok zvýši, ale aj celkovú sumu. Kalkulačka je dostupnú na tomto linku

Kalkulačka má informatívny charakter a o zvýšení dôchodku od 1. júla 2023 bude Sociálna poisťovňa každého dôchodcu informovať v rozhodnutí, ktoré mu doručí poštou alebo do e-schránky. Prvé rozhodnutia začne Sociálna poisťovňa zasielať začiatkom augusta. O valorizáciu dôchodku netreba žiadať. Dôchodcovia dostanú dôchodky vyplatené vo zvýšenej sume v auguste aj s valorizačným doplatkom spätne od 1. júla 2023.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/CDC, Getty Images/Owen Franken
Domov
Zdieľať
Diskusia