Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. júna 2023, 20:38
Čas čítania 0:32

Má dostrel až 300 kilometrov. USA plánuje dodať Ukrajine ďalekonosný raketový systém, ktorý môže zmeniť hru

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Informáciu mal zverejniť vysoký ukrajinský predstaviteľ.

Spojené štáty stoja tesne pred schválením dodávky ďalekonosného raketového systému ATACMS Ukrajine, informuje denník The Wall Street Journal, pre ktorý to uviedol vysoký ukrajinský predstaviteľ.

Armádny taktický raketový systém, skrátene ATACMS, má dosah približne 306 kilometrov. Americký prezident Joe Biden dodávku ešte nepodpísal čiastočne aj z obavy, že Ukrajina by zbrane mohla použiť na útoky na území Ruska a eskaláciu konfliktu.

Vysoký ukrajinský predstaviteľ z oblasti bezpečnosti pre denník WSJ vyhlásil, že Kyjev počas uplynulých týždňov zaznamenal pozitívne náznaky, podľa ktorých Spojené štáty zmenili názor na dodávku systému ATACMS.

Predstavitelia Ukrajiny apelujú na amerických partnerov, že ďalekonosný raketový systém potrebujú okrem iného aj na to, aby mohli zasiahnuť ciele na Krymskom polostrove anektovanom Ruskom v roku 2014. Ruské jednotky ho požívajú okrem iného ako základňu na vzlet iránskych dronov, uvádzajú vyhlásenia Spojených štátov a ich európskych spojencov.

Ďalekonosný raketový systém ATACMS v prevádzke.
Ďalekonosný raketový systém ATACMS v prevádzke. Zdroj: Wiki Commons/U.S. Army
Domov
Zdieľať
Diskusia