Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
30. júna 2023, 11:58
Čas čítania 1:26

Najpoužívanejšie sladidlo je podľa WHO potenciálne karcinogénne. Obsahujú ho známe nápoje, zmrzliny, ale aj žuvačky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Toto umelé sladidlo sa používa ako náhrada cukru v mnohých produktoch, ako sú napríklad nápoje, zmrzlina či žuvačky.

Obľúbené umelé sladidlo aspartám by podľa zistení odborníkov zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) malo byť zaradené do kategórie potenciálne karcinogénna látka pre ľudí.


Ide o krok Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO a na budúci mesiac zverejní správu o bezpečnosti aspartámu. Toto umelé sladidlo sa používa ako náhrada cukru v mnohých produktoch, ako sú napr. nápoje, zmrzlina či žuvačky.


Ak bude aspartám skutočne zaradený do kategórie potenciálne karcinogénnych látok pre ľudí, tento krok vzbudí mohutnú odozvu. IARC už v minulosti do tejto kategórie zaradila napríklad prácu v noci, konzumáciu červeného mäsa a používanie mobilného telefónu. Vo všetkých prípadoch sa stala terčom kritiky a proti rozhodnutiu sa zdvihla vlna odporu.

Existujú dôkazy o karcinogénoch v sladidle

Agentúra Reuters vo štvrtok informovala, že IARC pripravuje zaradenie aspartámu do kategórie potenciálne karcinogénne pre ľudí. To podľa agentúry znamená, že existuje dôkazy spájajúce aspartám s rakovinou, no ich množstvo je obmedzené. Kategória potenciálne karcinogénne pre ľudí je najnižšou kategóriou, okrem nej existujú ešte dve závažnejšie – pravdepodobne karcinogénne pre ľudí a karcinogénne pre ľudí.


Cieľom zhodnotenia bezpečenosti aspartámu v IARC bolo stanoviť, či je alebo nie je nebezpečný pre ľudí. Do úvahy sa nebralo množstvo látky, ktorú človek môže bezpečne skonzumovať, uviedla pre denník Guardian osoba oboznámená s priebehom hodnotenia. V roku 1981 bola bezpečná denná dávka stanovená na 40 miligramov na kilogram hmotnosti.


„IARC nie je orgán schvaľujúci bezpečnosť potravín,“ vyhlásila Frances Huntová-Woodová, generálna sekretárka Medzinárodnej asociácie sladidiel.

„Aspartám je jednou z najpodrobnejšie preskúmaných prísad vôbec. Za bezpečnú látku ho vyhlásilo viac ako 90 orgánov schvaľujúcich bezpečnosť potravín vrátane Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, ktorý vykonal dosiaľ najkomplexnejšie hodnotenie jeho bezpečnosti,“ dodala.

Inštitúcia čaká na celkové hodnotenie

Podľa informácií denníka Guardian IARC zozbierala pre odborníkov balík informácií obsahujúci 7000 zmienok o aspartáme v štúdiách a 1300 štúdií. „Naozaj by sme si pred vyvodením akýchkoľvek definitívnych záverov mali počkať na celkové hodnotenie IARC, bez nich strieľame naslepo,“ vyhlásil Oliver Jones, profesor chémie na RMIT University v austrálskom Melbourne.


To, že nejaká látka dostane od IARC nálepku ako potenciálne karcinogénna, ešte „neznamená, že daná látka predstavuje pre ľudí za normálnych okolností riziko“, vysvetlil Kevin McConway, emeritný profesor aplikovanej štatistiky na Open University.

Domov
Zdieľať
Diskusia