Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. júla 2023 o 7:30
Čas čítania 1:19

Predpoveď počasia 1. júlového týždňa. Máme sa tešiť na tropické teploty?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Začiatkom júla možno očakávať búrky skôr na východe Slovenska.

Koniec júna priniesol prvé tropické dni i noci, no nevyhol sa ani zrážkam. Najmä piatkový večer poznačili na viacerých miestach búrky. Treba sa na prehánky pripraviť aj s príchodom júla?

„V uplynulom týždni prevládalo z teplotnej stránky počasie primerané tomuto ročnému obdobiu. Zrážky sa vyskytovali prevažne pri prehánkach a búrkach, neboli však veľmi výdatné a na niektorých miestach sa nevyskytli. Aj preto sa najmä v severozápadnej časti územia Slovenska začína prejavovať sucho,“ priblížil pre Teraz.sk situáciu z uplynulého týždňa klimatológ Pavel Matejovič.

Nasledujúci týždeň prinesie od juhozápadu teplejší a vlhký vzduch. Treba sa preto pripraviť aj na prehánky a búrky. V sobotu sa výstraha prvého stupňa pred búrkami rozšírila na celé Slovensko, v nedeľu bude ešte platiť na severe a východe krajiny.

Ako informovalo SHMÚ, vyskytnúť sa môže prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov v priebehu 30 minút, nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

„Maximálne teploty sa v nížinách budú pohybovať v intervale 26 až 32 °C. Hoci vlna horúčav sa neočakáva, budúci týždeň by mal byť ako celok teplotne nadnormálny,“ povedal klimatológ.

25. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 3:40 Kapitán Boeingu 737 Peter: Nie vždy dokážeme obletieť búrku. Keď letím ako pasažier, som radšej vždy pripútaný (Rozhovor) Kapitán Boeingu 737 Peter: Nie vždy dokážeme obletieť búrku. Keď letím ako pasažier, som radšej vždy pripútaný (Rozhovor)

„Podľa dlhodobých prognostických modelov by počasie v prvej polovici júla malo mať podobný charakter ako v júni. Obdobia s tropickými dňami budú prerušované vpádmi chladnejšieho morského vzduchu z Atlantického oceánu. Väčšia šanca na stabilné letné počasie je v druhej polovici mesiaca,“ dodal Matejovič.

NEDEĽA 2. júla 2023
Jasno až polooblačno. Na východe ešte možnosť búrok.
Minimálna teplota: 19 až 13 °C
Maximálna teplota: 22 až 27 °C

PONDELOK 3. júla 2023
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 19 až 12 °C
Maximálna teplota: 23 až 28 °C

UTOROK 4. júla 2023
Premenlivá oblačnosť a ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: 16 až 10 °C
Maximálna teplota: 18 až 25 °C

STREDA 5. júla 2023
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 15 až 7 °C
Maximálna teplota: 22 až 29 °C

ŠTVRTOK 6. júla 2023
Premenlivá oblačnosť a prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 20 až 15 °C
Maximálna teplota: 24 až 30 °C

PIATOK 7. júla 2023
Premenlivá, prevažne veľká oblačnosť a miestami búrky.
Minimálna teplota: 19 až 14 °C
Maximálna teplota: 24 až 30 °C
Domov
Zdieľať
Diskusia