Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
3. júla 2023, 10:45
Čas čítania 0:52

Rusko prezradilo, čo spraví s armádou po stiahnutí Prigožinových vagnerovcov z Ukrajiny. Tisícky mužov po rebélii prestali bojovať

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ruská armáda sa v najbližšom období nechystá mobilizovať ďalších záložníkov.

Na nahradenie bojovníkov súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorí sa po krátkom pokuse o vzburu stiahli z bojísk na Ukrajine, nie je potrebná ďalšia mobilizácia záložníkov. V pondelok to uviedol predseda branného výboru ruskej Štátnej dumy Andrej Kartapolov. 


Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin pre spory s vedením ruskej armády inicioval tzv.„pochod spravodlivosti“ na Moskvu, ktorý sa začal večer 23. júna. Nasledujúci deň vagnerovci obsadili Rostov nad Donom a dostali sa až do Lipeckej oblasti neďaleko Moskvy.

Dohoda medzi vagnerovcami a Moskvou 

Vzbura sa skončila dohodou medzi Prigožinom a ruským vedením. Podľa nej žoldnieri, ktorí sa rozhodli zostať vo Vagnerovej skupine, budú môcť „odísť do Bieloruska“. Ďalší mali dostať ponuku podpísať zmluvu a stať sa príslušníkom regulárnej ruskej armády.


„V strednodobej a dlhodobej perspektíve vôbec nehrozí pokles bojového potenciálu... V čase, keď došlo k pokusu o rebéliu, sa na fronte nenachádzali žiadni vojaci vagnerovcov, všetci boli na základniach,“ vyhlásil Kartapolov. Dodal, že čo sa týka nahradenia vagnerovcov ďalšími vojakmi, „vždy sa niekto nájde“.


AFP pripomína, že ruský prezident Vladimir Putin vlani v septembri v Rusku vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. Podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgua malo byť na základe tohto rozhodnutia mobilizovaných 300 000 záložníkov ruských ozbrojených síl. Nariadenie šéfa Kremľa však vyvolalo hromadný odlev mužov z Ruska, ktorí sa chceli vyhnúť odvedeniu. Putin opakovane deklaroval, že ďalšia fáza mobilizácie nie je potrebná.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia