Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
3. júla 2023 o 20:10
Čas čítania 0:42

Nórsko oslavuje veľkolepý objav. Našli tam 70 miliárd ton vzácnej horniny, ktorá Európe zabezpečí strategickú nezávislosť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Objavené ložiská horniny by pokryli svetový dopyt po fosfáte na nasledujúcich 100 rokov.

Nórsku sa podarilo objaviť masívne ložiská vzácnych fosfátových hornín, ktoré Európa považuje za strategickú komoditu. Veľkosť ložiska zatiaľ experti odhadujú na 70 miliárd ton, čo sa rovná celkovému doteraz objavenému množstvu svetových zásob. 

Podľa portálu Euractiv by množstvo objavených hornín v Nórsku dokázalo pokryť svetový dopyt na nasledujúcich 100 rokov.

Približne 90 percent fosfátových hornín sa dnes využíva v poľnohospodárstve na výrobu fosforu, ktorý po spracovaní slúži ako hnojivo. Fosfor sa okrem iného využíva aj pri výrobe solárnych panelov, batérií do elektromobilov a v malom množstve aj do polovodičov a počítačových čipov. 

Európske ložisko pokrýva 50 % svetových zásob 

„Keď v Európe nájdete niečo také veľké, väčšie ako všetky ostatné dostupné zdroje, je to veľmi významné,“ uviedol Michael Wurmser, zakladateľ spoločnosti Norge Mining, ktorá stojí za objavom.

Doposiaľ najväčšími ložiskami fosfátových hornín boli ložiská v Západnej Sahare v Maroku, ktoré predstavujú približne 50 miliárd ton. Zásoby v Číne predstavujú 3,2 miliardy ton, v Egypte 2,8 miliardy ton a v Alžírsku 2,2 miliardy ton. Nórske zásoby sú oveľa väčšie a Európe by vďaka tomu mohli zabezpečiť nezávislosť od ostatných svetových producentov. 

Fosfát, hornina, ťažba
Zdroj: Wikimedia Commons
Domov
Zdieľať
Diskusia