Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
10. júla 2023 o 7:24
Čas čítania 0:34

Takto môžu študenti počas letnej brigády ušetriť stovky eur. Sociálna poisťovňa zverejnila praktický návod

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Študenti by pri nástupe do zamestnania nemali zabudnúť na uplatnenie tzv. odvodovej úľavy, ktorou si znížia vymeriavací základ na platenie poistného na dôchodkové poistenie.

Študenti si počas letných brigád môžu ušetriť až niekoľko stoviek eur. Nemali by však zabudnúť na uplatnenie tzv. odvodovej úľavy, upozorňuje Sociálna poisťovňa na Facebooku. „Znížite si tak vymeriavací základ na platenie poistného na dôchodkové poistenie – a z výplaty vám tak ostane v peňaženke viac,“ píše poisťovňa.

Odpočítateľná položka je úľava vo výške 200 eur za každý odpracovaný kalendárny mesiac. V prípade, že študent odpracoval menej a zarobil nižšiu sumu, úľava je v sume daného vymeriavacieho základu. 

Ak je mesačná hrubá mzda vyššia ako 200 eur, odvody zamestnávateľ vypočíta z rozdielu mzdy a 200 eur. Pozor, úľavu si môže študent uplatniť iba u jedného zamestnávateľa a iba na jednu dohodu o brigádnickej práci študenta. 

Študent, ktorý si chce odvodovú úľavu uplatniť, je povinný vyplniť tlačivo s názvom „Oznámenie a čestné vyhlásenie odvodová odpočítateľná položka (OOP) – ŠTUDENTI“ a doručiť ho zamestnávateľovi, inštruuje poisťovňa na webe. 

Domov
Zdieľať
Diskusia