Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
16. júla 2023, 11:33
Čas čítania 1:09

PRIESKUM: Zapísanie manželstva do ústavy nepomohlo. Slováci oň strácajú záujem

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyplýva to z posledného sčítania obyvateľov.

Od roku 1869 je na Slovensku viac žien ako mužov. Pri poslednom sčítaní bolo zistené, že v SR je historicky najmenej osôb žijúcich v manželstve. Tvoria len niečo vyše 48 percent populácie Slovenska. TASR o tom informovala hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder v súvislosti s vydaním publikácie Národná analytická správa.

Ako uviedla hovorkyňa, v roku 2021 tvorili slobodné osoby vo veku 16 a viac rokov 33,1 percenta (takmer 1,498 milióna). Slobodné ženy predstavovali 28,1 percenta (655 000) a slobodní muži 38,4 percenta (842 600).

Po prvej svetovej vojne sa podiel ženatých a vydatých pohyboval na hranici 57 percent. „Táto hodnota bola relatívne nízka, vychádzajúca z nepriaznivého povojnového stavu, keď mnoho manželstiev končilo úmrtím jedného z manželov,“ priblížila hovorkyňa. V roku 1961 podiel žijúcich v manželstve predstavoval 67,5 percenta, čo je najvyššia hodnota počas sledovaného obdobia. Po roku 1980 začal kontinuálne klesať a pokračuje až do súčasnosti.

3. mája 2024, 16:30 Čas čítania 4:45 Láska s vekovým rozdielom? Danielina mama spávala s chlapcom, ktorý mohol byť jej spolužiakom z nižšieho ročníka Láska s vekovým rozdielom? Danielina mama spávala s chlapcom, ktorý mohol byť jej spolužiakom z nižšieho ročníka

V roku 2021 pripadalo 1 044 žien na 1 000 mužov. Najvyššia prevaha žien bola na Slovensku sledovaná v roku 1900, keď na 1 000 mužov pripadalo 1 146 žien. 

Zaujíma ťa, ako premýšľajú mladí ľudia o manželstve? Tu je niekoľko našich článkov na túto tému:
– Rozprávali sme sa s ľuďmi, ktorí sa rozviedli pred tridsiatkou. Povedali nám, ako to prežívali a aj ako sa im podarilo vrátiť sa späť do sveta randenia
– Našli sme tri páry, ktoré so sexom počkali až do svadby, a opýtali sme sa ich, či sa im to oplatilo. Toto sú ich necenzurované odpovede.
– Hovorili sme s mladými ľuďmi v dlhých a stálych vzťahoch. Prezradili nám dôvody, prečo sa rozhodli (ne)zosobášiť. 
– Koľko stojí svadba v roku 2023 na Slovensku? Zisťovali sme, koľko zaplatíš za kvety, DJ-a či prenájom miesta (aj s príkladmi rozpočtov).
Domov
Zdieľať
Diskusia