Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
20. júla 2023, 13:53
Čas čítania 1:19

Katastrofálne štatistiky Slovenska: extrémne horúčavy u nás majú oveľa horší trend ako vo zvyšku sveta

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko trápili v prvej polovice leta nadpriemerné teplá.

Globálne otepľovanie sa na Slovensku, respektíve v strednej Európe prejavuje výraznejšie v porovnaní s celosvetovým priemerom. „Globálna teplota tu vzrástla asi o 2,5 stupňa Celzia v porovnaní s referenčným normálom IPCC, teda s obdobím rokov 1851 až 1900. Je to zhruba dvojnásobok oproti nárastu celosvetovej globálnej teploty, ktorá sa zvýšila približne o 1,27 až 1,28 stupňa Celzia,“ povedal pre TASR klimatológ Milan Lapin.

Ako dodal, podobne ako na Slovensku sa oteplilo aj na kontinentoch v miernom pásme severnej pologule. V Arktíde aj na severe Európy, Ázie a Ameriky je potom oteplenie ešte výraznejšie a miestami prekročilo hranicu štyroch stupňov Celzia. Tento trend sa okrem iného prejavuje dramatickým ubúdaním plochy arktického ľadu.

Za problém klimatológ považuje tiež skutočnosť, že sa kontinenty otepľujú rýchlejšie než oceány – v nich sa teplo ukladá aj v hlbších vrstvách, teda nárast teploty na ich povrchu je menej markantný.

Extrémne horúčavy niekoľko dní trápia Európu

Horúce počasie sužuje v tomto období viaceré oblasti v Severnej Amerike, Číne, severnej Afrike a aj v južnej Európe, kde denné maximá dosiahli či prekročili hranicu 40 stupňov Celzia.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Slovensku sa zatiaľ počas tohto leta vyhli extrémne horúčavy s rekordne vysokými hodnotami maximálnej teploty vzduchu, no aj tu je prvá polovica leta nadpriemerne teplá. V Hurbanove dosiahol priemer teploty vzduchu za jún a prvú polovicu júla predbežne 22 stupňa Celzia, čo je o 2,8 stupňa Celzia viac oproti dlhodobému priemeru z rokov 1961 – 1990 a o 1,2 stupňa Celzia viac, než predstavuje dlhodobý priemer z obdobia 1991 – 2020.

Ako dodal klimatológ, zaznamenali sme zatiaľ dve vlny horúčav na juhozápade Slovenska, a to od 19. do 23. júna a od 8. júla 2023, čo je vlna, ktorá ešte pokračuje. Na juhovýchode Slovenska bola prvá vlna horúčav 15. – 19. júla 2023.

„Doterajšiu časť leta 2023 môžeme hodnotiť ako teplotne silne až mimoriadne nadnormálnu v porovnaní s dlhodobým priemerom. Porovnať sa nedá iba s minulým letom, ktoré bolo v Európe v priemere výrazne najteplejšie a na Slovensku prvé až tretie najteplejšie od začiatku meraní,“ konštatoval Lapin.

shmu
Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)
Domov
Zdieľať
Diskusia