Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Florián Meričko
24. júla 2023, 15:59
Čas čítania 0:42

MAPA VÝSKYTU MEDVEĎOV: Lesníci priblížili, kde môžu ľudia stretnúť medveďa hnedého na Slovensku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Národné lesnícke centrum zverejnilo mapy a grafy, ktoré sumarizujú stav, výskyt a manažment medveďa hnedého na Slovensku.

Národné lesnícke centrum upozornilo koncom minulého týždňa na problematiku medveďa hnedého na Slovensku. V reakcii na tvrdenia a štatistiky Štátnej ochrany prírody SR zverejnili aj vlastné informačné mapy a grafy, ktoré poukazujú na rozširujúce sa teritórium a množstvo medveďov na našom území. Informovali o tom prostredníctvom sociálnej siete.

„Národné lesnícke centrum po roku opäť zosumarizovalo doterajšie oficiálne údaje a dokumenty týkajúce sa stavu, problémov a manažmentu medveďa hnedého na Slovensku a približuje ich vo forme stanoviska verejnosti,“ uvádzajú v príspevku.

Štatistiky väčšinu ľudí nepotešia

Lesníci už v piatok 21. júla upozornili na skutočnosť, že sa za posledných 22 rokov výrazne rozšíril areál výskytu medveďa hnedého. Okrem toho v štatistikách zverejnili najrizikovejšie okresy, v ktorých najčastejšie dochádza k hláseniam spozorovaných jedincov.

Situáciu na Slovensku taktiež porovnali s ďalšími európskymi krajinami. Zo zistení Národného lesníckeho centra vyplýva, že máme v porovnaní s väčšinou krajín výrazne vyššiu hustotu populácie medveďa hnedého na 100 km2. Zároveň zaradili Slovensko k jednej z najmenej aktívnych krajín pri odlove nebezpečnej šelmy.

Kompletné údaje zverejnené Národným lesníckym centrom si môžeš pozrieť v našej galérii:

Zmena areálu rozšírenia medveďa hnedého od roku 2000 do roku 2022.Vývoj areálu medveďa hnedého od roku 2000 v km2.Distribúcia hlásených stavov medveďa hnedého na Slovensku v roku 2022.Hhustota populácie medveďa hnedého na ks/100 km2 vybraných krajín a percento ročného odlovu z populácie v uvedených krajinách.
Zobraziť galériu
(4)
Domov
Zdieľať
Diskusia