Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. júla 2023 o 13:40
Čas čítania 0:49

PREHĽAD: Takto chce ministerstvo práce zvýšiť ceny stravných lístkov a stravného pre zamestnancov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ceny gastrolístkov a stravného sa naposledy upravovali 1. júna.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny chce druhýkrát za rok zvýšiť sumy stravného pre zamestnancov. Minimálna hodnota stravovacej poukážky sa zo súčasnej sumy 5,48 eura môže zvýšiť na 5,85 eura. Ministerstvo práce chce reagovať na rastúce ceny jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní. Proces pripomienkovania návrhu má skončiť už 1. augusta 2023.

Minimálna hodnota stravovacej poukážky je dnes podľa Zákonníka práce 75 % stravného pre pracovné cesty v trvaní päť až 12 hodín. Suma stravného sa má novým návrhom opatrenia zvýšiť pri piatich až 12 hodinách pracovnej cesty zo 7,3 eura na 7,8 eura. Nad 12 až 18 hodín trvania pracovnej cesty by mohol zamestnanec dostať stravné vo výške 11,6 eura namiesto súčasných 10,9 eura. Náhrada stravného pri trvaní pracovnej cesty viac ako 18 hodín sa návrhom môže zvýšiť o euro, a to konkrétne na 17,4 eura.

Minimálnu hodnotu stravovacej poukážky určuje Zákonník práce, zamestnávateľ sa však môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku aj vo vyššej hodnote.

3. októbra 2024 o 16:30 Čas čítania 1:17 KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach

Sumy stravného pri pracovných cestách sa naposledy upravovali 1. júna. Mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní však už vtedy podľa ministerstva dosiahol hodnotu 105,8. Je to zvýšenie o 5,8 % oproti tzv. základni. Za základňu sa považuje príslušný kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy opatrením upravené sumy stravného. 

Gastrolístky
Zdroj: TASR
Domov
Zdieľať
Diskusia