Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
27. júla 2023 o 7:55
Čas čítania 0:26

Na Slovensku chýbajú základné lieky. V lekárňach nemáme dostatok liečiv, ktoré potrebujú tisícky pacientov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pacienti občas musia za liekmi cestovať desiatky kilometrov.

V slovenských lekárňach máme nedostatok niektorých liekov, upozorňuje portál tvnoviny.sk. Pacientom chýbajú antibiotiká, antidepresíva, lieky na vysoký krvný tlak či neurologické ochorenia, ale aj očkovacia látka proti tetanu či inzulín.

Niektoré lieky je aktuálne možné nahradiť, no iné nie. V takom prípade musia pacienti za liekmi cestovať alebo sa vrátiť k lekárovi, ktorý im musí prestaviť liečbu a predpísať liečivo, ktoré v súčasnej situácii dokážu zohnať. Ťažkosti môže pacientom narobiť najmä to, ak alternatívna liečba neexistuje.

Podľa Miroslavy Snopkovej, viceprezidentky Slovenskej lekárnickej komory, sa napríklad stáva, že pacienti s cukrovkou musia za inzulínom cestovať desiatky kilometrov do iných miest. Riziko podľa Snopkovej predstavuje aj chýbajúca látka proti tetanu, ktorá sa využíva na preočkovanie.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia