Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová
27. júla 2023, 16:10
Čas čítania 0:32

Cena benzínu prudko vzrastie, šoférov zdraženie poriadne zaskočí. Za takéto ceny budeme tankovať v najbližších týždňoch

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dôvodom prudkého zdražovania sú obmedzenia ťažby ropy.

Za posledné štyri dni cena benzínu prudko vzrástla. Vodiči zaznamenali zdraženie až o šesť centov. Rast cien pohonných hmôt sa ani zďaleka nekončí a ceny dosiahnu niekoľkomesačné maximá, informuje na základe prognóz analytikov portál tvnoviny.sk. 

Cena za liter benzínu pred pár dňami prekročila hranicu 1,60 eura, momentálne liter benzínu v priemere stojí 1,65 eura. Nafta aktuálne stojí 1,5 eura. 

Dôvodom je vývoj na burze, na ktorej sa odrazili obmedzenia ťažby ropy. „Cena ropy sa zvýšila zo 75 na 83 dolárov za barel. To je najmä dôsledok rozhodnutia kartelu OPEC výrazne obmedziť ťažbu. Zároveň sa v celej Európe zvýšili veľkoobchodné marže, keďže spotreba pohonných hmôt rastie globálne,“ uviedol pre tvnoviny.sk komoditný analytik Boris Tomčiak.

Podľa analytika nás čaká ďalšie zdražovanie. V nasledujúcich dvoch týždňoch zrejme bude cena benzínu atakovať hranicu 1,7 eura, nafta sa priblíži k cene 1,6 eura. 

Čerpacia stanica OMV v Bratislave. Ilustračná fotografia.
Čerpacia stanica OMV v Bratislave. Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia