Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
27. júla 2023, 16:45
Čas čítania 0:54

V Dubnici zavraždil matku dvoch detí. Teraz úrady preveria, či ho naozaj mali prepustiť z liečebne, v ktorej bol pred útokom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vražde 39-ročnej Andrey z Novej Dubnice predchádzala vrahova hospitalizácia na psychiatrii. Úrady teraz preveria, či bol jeho zdravotný stav natoľko dobrý, že umožňoval prepustenie.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) preverí zdravotnú starostlivosť poskytnutú páchateľovi vraždy v Dubnici nad Váhom. Chce zistiť, či jeho zdravotný stav umožňoval prepustenie do ambulantnej liečby. Dohľad vykoná pobočka úradu v Banskej Bystrici, uviedla hovorkyňa ÚDZS Monika Hudecová.


„Závažnosť prípadu, medializované informácie, ako aj predbežné zistenia úradu vyžadujú podrobné preskúmanie poskytnutej zdravotnej starostlivosti viacerými subjektami, a to pre zodpovedanie zásadnej otázky, či zdravotný stav Jána M. umožňoval jeho prepustenie do ambulantnej liečby. Úrad urobí všetky potrebné kroky pre objektívne zistenie skutkového stavu,“ priblížila s tým, že kontrola je jeho vlastnou iniciatívou.

Duševné zdravie je na Slovensku dlhodobo zanedbávané

ÚDZS v tejto súvislosti upozornil, že oblasť duševného zdravia je dlhodobo zanedbávaná. Avizuje, že jej bude venovať zvýšenú pozornosť. „Určitou nádejou, že sa táto dlho zanedbávaná oblasť dostane do centra štátnych politík, je Plán obnovy a odolnosti SR,“ skonštatoval. Poukázal na to, že z európskych peňazí by sa mali napríklad vybudovať komunitné centrá, zvýšiť počet kvalifikovaných pracovníkov či skrátiť čakacie lehoty. Apeluje aj na potrebu vybudovania záchytnej siete.


K vražde 39-ročnej Andrey z Novej Dubnice prišlo koncom júna v Dubnici nad Váhom. V prípade obvinili Jána M., ktorého 1. júla vzali do väzby. V minulosti bol obvinený aj pre sledovanie poškodenej. Trestné stíhanie vtedy na základe záverov znaleckého posudku zastavili, Jána M. prepustili z väzby a hospitalizovali na psychiatrii. Do ambulantnej starostlivosti ho prepustili vo februári 2023.

vražda
Zdroj: Facebook/Kristína Michaličková
Domov
Zdieľať
Diskusia