Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
31. júla 2023 o 12:35
Čas čítania 0:36

Tisíce slovenských seniorov si už v auguste výrazne prilepšia. Štát im vyplatí zvýšené dôchodky, peniaze dostanú aj spätne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Štát bude zvýšené dôchodky vyplácať už v auguste.

Dôchodkové dávky sa od 1. júla mimoriadne valorizujú o 10,6 %. Suma minimálneho dôchodku sa tiež naviaže na výšku životného minima. Prvýkrát budú všetky dôchodkové dávky vo zvýšenej sume vyplatené v auguste, zvýšená suma bude doplatená spätne od 1. júla. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení.

29. júna 2023 o 13:40 Čas čítania 1:15 KOMPLETNÝ PREHĽAD: Slovenskí seniori si od júla výrazne prilepšia. Už dostanú o desiatky eur viac KOMPLETNÝ PREHĽAD: Slovenskí seniori si od júla výrazne prilepšia. Už dostanú o desiatky eur viac

Poberatelia dôchodkov nemusia o zvýšenie žiadať, poisťovňa sumy automaticky prepočíta a rozhodne zo zákona. Prvé rozhodnutia začne Sociálna poisťovňa zasielať začiatkom augusta.

Na mimoriadne zvýšenie vznikne nárok aj seniorom, ktorí minimálny dôchodok nepoberajú

Najprv sa dôchodok zvýši o 10,6 % a nárok na minimálny dôchodok sa následne posúdi po tomto mimoriadnom zvýšení dôchodku. Rozšíri sa aj okruh poberateľov dôchodku, ktorým naň vznikne nárok. Budú ho mať aj niektorí seniori, ktorí v súčasnosti minimálny dôchodok nepoberajú.

Ak po mimoriadnom zvýšení bude od 1. júla suma dôchodku nižšia ako nové sumy minimálneho dôchodku, vzniká seniorom nárok na minimálny dôchodok a bude sa vyplácať vo zvýšenej sume minimálneho dôchodku.

Domov
Zdieľať
Diskusia