Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. augusta 2023, 10:29
Čas čítania 1:05

Ministerstvo rozosiela listy Slovákom, ktorí odmietli mimoriadnu vojenskú službu. Rozhodnutie rezortu mnohých nepoteší

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vo väčšine prípadov úrad žiadosti vyhovie a rozhodne o zaradení do evidencie občanov, ktorí majú povinnosť v čase vojny alebo vojnového stavu vykonať alternatívnu službu.

Občania, ktorí podali vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby, v týchto dňoch dostávajú rozhodnutia príslušných okresných úradov. Vo väčšine prípadov úrad žiadosti vyhovie a rozhodne o zaradení do evidencie občanov, ktorí majú povinnosť v čase vojny alebo vojnového stavu vykonať alternatívnu službu, informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Mária Precner.

Mnohí občania sa chceli podaním vyhlásenia vyhnúť prípadnej účasti na aktívnej obrane štátu, pripomína rezort. Išlo podľa neho o dôsledok dezinformačnej kampane zo začiatku roka, ktorá strašila údajnou mobilizáciou.

Podaním vyhlásenia však branná povinnosť nezaniká, vysvetlilo ministerstvo. Ide len o zmenu formy služby, ktorou by v prípade potreby občan prispieval k obrane Slovenskej republiky.

„Na túto skutočnosť sme už upozorňovali, čo podčiarkuje zraniteľnosť spoločnosti v oblasti overovania a selekcie informácií. Aj napriek snahe o informovanie verejnosti totiž množstvo občanov podľahlo falošným správam a propagande bez overovania faktov,“ skonštatoval minister obrany Martin Sklenár.

Kopali by zákopy či pomáhali v nemocniciach

Rezort obrany opakuje, že na Slovensku sa neplánovala a ani neplánuje žiadna mobilizácia. S cieľom predísť ďalším dezinformáciám zverejnilo MO SR na svojom webe zoznam najčastejších otázok spolu s odpoveďami k téme (https://www.mosr.sk/najcastejsie-otazky-odpovede/). Verejnosť si môže overovať informácie aj prostredníctvom e-mailovej adresy [email protected].

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Branná povinnosť vzniká každému mužovi, občanovi Slovenskej republiky prvého januára kalendárneho roka, v ktorom dovŕši 19 rokov veku, a zaniká 31. decembra kalendárneho roka, v ktorom dovŕši 55 rokov veku, ak mu branná povinnosť nezanikla z iných dôvodov skôr.

Alternatívna služba, teda služba bez zbrane, predstavuje napríklad pomoc v nemocniciach, pri kopaní zákopov, civilnej ochrane obyvateľstva či ďalšie služby v prospech Ozbrojených síl SR. Podrobnosti o výkone alternatívnej služby upravuje zákon o alternatívnej službe v čase vojny alebo vojnového stavu.

odopretie mimoriadnej služby
Zdroj: Facebook/MV SR, TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia