Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Aneta Gospičová
9. augusta 2023, 19:30
Čas čítania 0:54

Slovenskí vedci nad sopkou Etna pozorovali vzácne kruhové oblaky. Ich prítomnosť môže znamenať hrozivé následky, tvrdia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Kruhové oblaky sú raritným javom, ktorý pozorovali dvaja slovenskí vedci na sopke Etna.

Slovenskí vedci spozorovali vzácny a nebezpečný úkaz pri sopke Etna. Daniel Joannes Furka a Samuel Ernest Furka vysvetľujú, že ide o špeciálny kruhový oblak, ktorý sa objavuje každých 23 až 120 rokov. Konkrétne obdobie závisí od sopky.

Jav je špecifický najmä pre stratovulkány na Islande a pre Etnu. V statuse na Facebooku pritom uvádzajú, že nie každá sopka je schopná vyprodukovať raritný kruhový oblak.

Oblakové krúžky sa tvoria z vodnej pary. „Dodnes neexistuje veľa vedeckých štúdií o tomto jave, ale predpokladá sa, že frekvencia výskytu týchto krúžkov koreluje s rastúcou pravdepodobnosťou blížiaceho sa väčšieho výbuchu,“ uvádza Furka v príspevku. Časť vedeckej komunity sa však k teórii o pravdepodobnosti výbuchu neprikláňa.

Objavili sa aj v minulosti

V príspevku vedci vysvetľujú, že podobné oblaky sa často vyskytovali pred laterálnou erupciou Etny v roku 2002 a aj v minulosti. Prvýkrát boli na sopke Etna spozorované v 70. rokoch, pred rokom 2000 a teraz.

Etna je podľa mnohých odborníkov aktuálne v stave, keď sa postupne blíži k výbuchu. „V deň, keď sme krúžky pozorovali, došlo k väčšiemu výronu lávy na susednej sopke Stromboli, kde existuje už roky oprávnený predpoklad prepojenia s Etnou,“ informujú. Krúžok sa môže vytvoriť aj mimo zvýšenej aktivity, no len za veľmi špeciálnych podmienok.

Podľa vedcov nie je možné považovať oblaky za smerodajné, pretože výbuch sopky aj tak definuje množstvo parametrov, no môžu slúžiť ako jedna z indícií.

Domov
Zdieľať
Diskusia