Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. augusta 2023 o 19:50
Čas čítania 0:49

Toto je nové najviac znečistené mesto na svete. V obrovskej metropole žije až 30 miliónov obyvateľov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V Indonézii už dlhodobo bojujú so znečisteným ovzduším, napriek tomu v hodnotení dopadli najhoršie.

Indonézska metropola Jakarta sa stala mestom s najvyššou mierou znečistenia ovzdušia na svete. Na čele rebríčka figuruje už niekoľko dní. TASR o tom informuje na základe štvrtkovej správy agentúry AFP a organizácie IQAir, ktorá zbiera a vyhodnocuje informácie o kvalite ovzdušia vo veľkých mestách.

Jakarta sa umiestňuje na prvom mieste rebríčka najviac znečistených miest od pondelka a predstihla saudskoarabský Rijád, katarskú Dauhu či pakistanský Láhaur.

IQAir meria kvalitu ovzdušia na základe koncentrácie častíc PM2,5 v ovzduší, ktoré môžu byť škodlivé pre pľúca.

Uhoľné elektrárne ničia ovzdušie

Indonézsky prezident Joko Widodo uviedol, že plánuje riešiť úrovne znečistenia vzduchu znížením „bremena záťaže“, ktoré nesie Jakarta. Ako pripomína AFP, krajina sa v budúcom roku pripravuje na presun hlavného mesta do oblasti na ostrove Borneo.

Obyvatelia Jakarty sa sťažujú, že znečistenie spôsobené priemyselným smogom, dopravnými zápchami a uhoľnými elektrárňami ovplyvňuje ich životy a zdravie. V hlavnom meste a jeho okolí žije približne 30 miliónov ľudí.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Indonézia sa zaviazala zastaviť výstavbu ďalších uhoľných elektrární od roku 2023 s tým, že do roku 2050 dosiahne uhlíkovú neutralitu. Napriek protestom aktivistov vláda rozširuje obrovskú uhoľnú elektráreň Suralaya na ostrove Jáva, ktorá je jednou z najväčších v juhovýchodnej Ázii.

Podľa organizácie Greenpeace v krajine funguje desať uhoľných elektrární v okruhu 100 kilometrov od hlavného mesta.

Jakarta dlhodobo bojuje so znečisteným ovzduším. V rebríčku najviac znečistených miest sa v uplynulých dňoch dostala na prvú priečku.
Jakarta dlhodobo bojuje so znečisteným ovzduším. V rebríčku najviac znečistených miest sa v uplynulých dňoch dostala na prvú priečku. Zdroj: Unsplash/Bagir Bahana
Domov
Zdieľať
Diskusia