Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
11. augusta 2023, 9:35
Čas čítania 0:52

Turistický raj zdevastovali ničivé požiare tak, že zmizol z povrchu zeme. Ľudia na Havaji musia pred plameňmi skákať do mora

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na Havajských ostrovoch ide o najtragickejšiu prírodnú katastrofu od roku 1960, keď si vlna cunami, ktorá zasiahla ostrov Havaj, vyžiadala 61 obetí.

Havajský ostrov Maui trápia lesné požiare obrovských rozmerov, ktoré ho zdevastovali. Obyvatelia turistického raja preto z ostrova urýchlene utekajú, pričom počet obetí už stúpol na 53. Oznámil to vo štvrtok tamojší guvernér Josh Green, podľa ktorého počet obetí pravdepodobne ešte narastie.

Severozápadná časť ostrova je plameňmi zasiahnutá najviac. V meste Lahaina a v jeho okolí už zhorelo viac ako 1 000 budov. Až na pár výnimiek podľa Greena celé mesto vyhorelo. Záchranné práce naďalej pokračujú.

Tragická prírodná katastrofa

Na Havajských ostrovoch ide o najtragickejšiu prírodnú katastrofu od roku 1960, keď si vlna cunami, ktorá zasiahla ostrov Havaj, vyžiadala 61 obetí. Green sa obáva, že počet obetí tohtoročných ničivých lesných požiarov bude značne vyšší ako pri tragédii z roku 1960.

Zároveň ide o najsmrteľnejší lesný požiar v USA od roku 2018, keď si ničivé plamene v Kalifornii vyžiadali 85 obetí.

Požiare poháňané suchom a silným vetrom, ktorý spôsobuje hurikán Dora prechádzajúci južne od Havajských ostrovov, vypukli na Maui v utorok. Desiatky ľudí utrpeli zranenia, niektorí vážne. Úrady z ostrova evakuovali tisíce ľudí. Na ostrove uviazlo aj množstvo turistov. 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Požiare vypukli aj na ostrove Havaj, podľa miestnych úradov ich však hasiči dokázali dostať pod kontrolu. Tamojšie úrady zranenia ani poškodené budovy nehlásili.

Americký prezident Joe Biden vyhlásil lesné požiare na Havaji za katastrofu a uvoľnil federálne fondy pre najviac zasiahnutý ostrov Maui.

požiar, Havaj, Maui
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia