Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
11. augusta 2023 o 11:20
Čas čítania 0:45

Nebeské divadlo. V noci zo soboty na nedeľu bude padať až 80 meteorov za hodinu, Slováci si užijú ideálne podmienky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podmienky na pozorovanie roja Perzeíd budú tento rok ideálne.

Už najbližší víkend môžeme sledovať fascinujúce vyvrcholenie roja Perzeíd. Meteorický roj je typickým symbolom astronomického leta a na nočnú oblohu priťahuje zrak astrológov aj verejnosti, informuje portál iMeteo.sk.

Roj je v aktívny už v týchto dňoch, vyvrcholí však až medzi 12. a 13. augustom, vtedy budeme môcť na oblohe pozorovať približne 50 až 80 meteorov za hodinu. Ideálne podmienky na pozorovanie roja sú v horách alebo prírode na tmavom mieste bez svetelného smogu. 

Svetlo mesiaca pozorovanie nebude rušiť

Podmienky na pozorovanie budú tento rok ideálne, úzky kosáčik ubúdajúceho Mesiaca vychádza nad obzor až okolo 2. hodiny ráno. Jeho svetlo teda nebude rušiť. Pri čistej oblohe mimo mesta budú vidieť aj slabšie meteory.


„Perzeidy sú známe tým, že v čase ich maxima môže na oblohe zažiariť aj veľmi jasný meteor,“ uviedol odborník. Obvykle sa takéto meteory vyrovnajú najjasnejším hviezdam, môžu sa však vyskytnúť aj bolidy s jasnosťou vyššou než planéta Venuša alebo dokonca rovnajúce sa jasu Mesiaca v prvej štvrti.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Po prelete takéhoto bolidu ostáva na oblohe niekedy žiarivá stopa viditeľná aj niekoľko minút, v roku 2018 po prelete bolidu nad strednou Európou sa dala pozorovať dokonca viac než pol hodiny.

Perzeíd
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia