Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. augusta 2023, 7:45
Čas čítania 1:11

Z Holandska hlásia veľký posun v liečbe zákerného dlhého covidu. Trpieť ním môžu milióny ľudí, toto je potenciálne riešenie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dlhý covid zahŕňa celú skupinu príznakov nasledujúcich po prekonaní akútnej fázy ochorenia covid-19.

Črtá sa nádej pre pacientov trpiacich postcovidovým syndrómom, takzvaným dlhým covidom, ktorý len v Holandsku postihuje desaťtisíce ľudí. Uviedol to v piatok informačný portál DutchNews.nl s odkazom na Národný zdravotný inštitút RIVM.

Dlhý covid zahŕňa celú skupinu príznakov nasledujúcich po prekonaní akútnej fázy ochorenia covid-19. Typickými symptómami sú neprekonateľná únava a malátnosť, dýchavičnosť už pri menšom pohybe, ako aj závraty, kašeľ, bolesti kĺbov a svalov, strata čuchu, chuti a iné.

RIVM informoval, že imunológ René Lutter z Amsterdamskej univerzitnej nemocnice, ktorý je súčasťou medzinárodnej výskumnej skupiny zaoberajúcej sa príčinami dlhého covidu, identifikoval enzým, ktorý vedie k tomu, že krvinky pacientov sa ničia.

Lekári potrebujú pomoc od farmaceutických firiem

Lutter v rozhovore pre denník Volkskrant povedal, že enzým IDO-2 objavil v „šialených množstvách“ v srdci, pľúcach a mozgu ľudí, ktorí zomreli na covid-19. Následné krvné testy na pacientoch trpiacich dlhým covidom rovnako ukázali prítomnosť tohto enzýmu, ktorý sa môže stať ústredným faktorom v boji proti postcovidovému syndrómu.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Ak je totiž príčinou ochorenia uvedený enzým, Lutter si myslí, že našiel liek. Laboratórne experimenty ukázali, že enzým môže byť zastavený experimentálnym liekom proti rakovine.

Na uskutočnenie ďalšieho klinického výskumu na ľuďoch však Lutter a jeho tím potrebujú pomoc šiestich farmaceutických spoločností, ktoré vyrábajú liek proti rakovine, medzi ktoré patria Bayer, Brystol Myers Squibbs a aj jedna malá holandská farmaceutická spoločnosť. Tie zatiaľ odmietli liek poskytnúť, podľa Luttera „pravdepodobne z komerčných dôvodov“.

„Majú však aj spoločenskú zodpovednosť. Počet pacientov s dlhým covidom je veľký a musíme preskúmať akúkoľvek možnú liečbu,“ uviedol pre Volkskrant.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) koncom júna tohto roka vydala vyhlásenie, podľa ktorého sa počas prvých troch rokov pandémie koronavírusu mohol vyvinúť postcovidový syndróm u 36 miliónov ľudí v Európe a niektorých častiach Strednej Ázie, čo znamená, že jeden z 30 ľudí tohto regiónu môže trpieť na dlhý covid.

Imunológ René Lutter verí, že sa jeho teória o enzýme IDO-2 potvrdí. Ak sa tak stane, údajne má riešenie na vyliečenie postcovidového syndrómu.
Imunológ René Lutter verí, že sa jeho teória o enzýme IDO-2 potvrdí. Ak sa tak stane, údajne má riešenie na vyliečenie postcovidového syndrómu. Zdroj: Unsplash/JC Gellidon
Domov
Zdieľať
Diskusia