Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Jakub Paulík
12. augusta 2023, 16:32
Čas čítania 1:10

Na pražský Pride prišlo 60-tisíc ľudí. Uctili si pamiatku obetí spred Teplárne, v čele boli aj členovia vlády

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Do pochodu sa zapojilo okolo 60 000 ľudí.

Desaťtisíce ľudí prešli v sobotu centrom českého hlavného mesta v pochode hrdosti Prague Pride. Na jeho čele stáli aj niektorí členovia vlády. Každoročne ide o vrchol týždenného festivalu na podporu LGBT+ ľudí. Témou dvanásteho ročníka sú tradície.


Podľa odhadov polície sa do pochodu zapojilo okolo 60 000 ľudí, čo je rovnaký počet ako vlani. Na bezpečnosť počas sprievodu dozerali desiatky policajtov aj členov antikonfliktného tímu, zhora ho sledovali vrtuľníky. Akcia sa zaobišla bez problémov.


Účastníci si takisto pripomenuli obete útoku v bratislavskom bare Tepláreň, ktorý sa stal vlani v októbri. „Myslíme na vás a nezabúdame na vás,“ povedal v úvode moderátor.


Sprievod vyrazil približne polhodinu po 12.00 h z dolnej časti Václavského námestia, odkiaľ cez ulicu Na Příkopech prešiel Staromestským námestím, Parížskou ulicou až do Letenských sadov. Tam podľa organizátorov čaká účastníkov bohatý program až do večera. Festival sa skončí v nedeľu.


Už od pondelka však mohli ľudia zavítať na rôzne prednášky, besedy, workshopy či koncerty na Střelecký ostrov, kde každoročne počas festivalu vzniká takzvaná Pride Village. Festival sa však odohráva na siedmich rôznych miestach.

LGBT+
Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová

Pride podporili aj viacerí českí ministri

V čele tohtoročného sprievodu sa objavili aj niektorí členovia vlády, napríklad minister vnútra Vít Rakušan, minister zahraničných vecí Jan Lipavský či minister pre miestny rozvoj Ivan Bartoš. „Žijeme v tolerantnej krajine. Pre väčšinu z nás nie je odlišnosť druhých dôvodom na predsudky alebo diskrimináciu. Dúfam, že tento postoj väčšiny Čechov a Češiek vypočuje aj väčšina v snemovni,“ napísal krátko po skončení pochodu Rakušan na sociálnej sieti X. Dodal, že dúfa v to, že poslanci uzákonia možnosť manželstva aj pre homosexuálne páry.


Návrh zákona o takzvanom manželstve pre všetkých prešiel v snemovni prvým čítaním na konci júna. Rovnako však prešiel aj protinávrh o zakotvení manželstva ako zväzku muža a ženy do českej ústavy.

Domov
Zdieľať
Diskusia