Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Jana Chovancová
19. augusta 2023, 12:39
Čas čítania 1:25

Polpenzia či vlastné jedlo? Toto sú preferencie Slovákov na dovolenkách v zahraničí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Štatistiky ukazujú, že si Slováci na dovolenkách na jedle dávajú záležať. Preferujú polpenziu a radi hodnotia služby.

Slováci dovolenkujúci v zahraničí preferujú v rámci foriem stravovania polpenziu. Ukázal to júlový online prieskum spoločnosti Edenred medzi 1657 kmeňovými zamestnancami firiem a inštitúcií.


Polpenziu si pred dovolenkou vyberá 29 percent respondentov, ďalších 24 si vopred zakúpi len raňajky. Niečo viac ako pätina preferuje plnú penziu, 16 percent Slovákov si rezervuje len ubytovanie a stravu počas celého dňa si zabezpečuje v miestnych prevádzkach. Asi 7 percent opýtaných priznáva, že si nosí vlastné jedlo z domu a zvyšné 3 nevedeli odpovedať.

Podľa čoho sa Slováci rozhodujú?

Prieskum ukázal, že hlavným faktorom, ktorý vplýva na zvolenú formu dovolenkového stravovania, je cenová dostupnosť. Nasleduje flexibilita výberu, kvalita miestneho jedla a napokon stravovacie zvyky v rodine.


„Bez ohľadu na formu stravovania z výskumu vyplýva, že strava je pre Slovákov dôležitá. Plnohodnotné jedlo sa nám nespája len so zdravím, ale aj s oddychom, pohodou a relaxom,“ uviedla v súvislosti s prieskumom Lívia Bachratá zo spoločnosti Edenred.


Dáta totiž potvrdili, že kvalita stravy na dovolenke je dôležitá pre väčšinu Slovákov. Až 51 percent z nich priznáva, že ovplyvňuje ich celkové dojmy z dovolenky, ďalších 22 dokonca hovorí, že strava je pre nich jedným z hlavných kritérií pri výbere dovolenky. Pre zvyšných 28 percent je strava menej dôležitá a svoj cieľ oddychu si podľa nej nevyberajú.

Slovenské služby verzus zahraničné

Väčšina Slovákov sa nevyhne ani porovnávaniu kvality gastroslužieb doma a v zahraničí. Necelá polovica uviedla, že sú už prakticky na rovnakej úrovni, ďalších 12 percent si myslí, že na Slovensku sme na tom dokonca lepšie. Naopak, 23 percent opýtaných zastáva názor, že Slovensko kvalitou gastroslužieb zahraničie zatiaľ len dobieha, a 12 percent jasne vidí, že zahraničie „má v tomto navrch“.


Z tých Slovákov, ktorí si dovolenku finančne plánujú, najväčšia skupina, 31 percent, tvrdí, že strava im pohltí približne polovicu dovolenkového rozpočtu. Pre ďalších 20 je to menej ako polovica a u 8 percent opýtaných je to viac ako polovica rozpočtu. Zvyšných 42 percent respondentov si finančné plánovanie nerobí.


„Výskum potvrdil, že strava je významná položka v rozpočte rodiny, a to bez ohľadu na to, či sú doma, v práci alebo dovolenkujú. S nákladmi na oddych vrátane stravy si však dokážu pomôcť napríklad rekreačným poukazom,“ uzavrela Bachratá.

Domov
Zdieľať
Diskusia