Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
21. augusta 2023 o 17:31
Čas čítania 0:54

Mastná pokuta za odtrhnutie húb z tohto zoznamu: Dávaj si pozor na vzácne druhy, ktoré ani nemusia byť jedovaté

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Za odtrhnutie chráneného druhu huby ti hrozí pokuta od sto do tristo eur.

Hubárska sezóna je v plnom prúde, svedčia o tom aj početné príspevky na interaktívnej mape nahuby.sk, kde používatelia pravidelne informujú o výskyte húb na Slovensku. Okrem hubárskych obľúbencov, ako sú dubáky, kuriatka či suchohríby, sa v košíkoch objavujú aj chránené druhy húb, za ktoré pri zbere hrozí pokuta.

Portál MY Kysuce upozornil na vzácne druhy hríbov, ktoré je zakázané zbierať. Pokuta sa pohybuje od sto až po tristo eur za plodnicu. Výsledná suma závisí od závažnosti priestupku, druhu huby alebo aj od miery devastácie prostredia. Suma sa mení podľa miesta odtrhnutia.

Akýkoľvek zber húb je prísne zakázaný na chránených územiach. Huby sa tu môžu zbierať  na vedecké účely len na výnimku. Chránené druhy húb nie sú automaticky jedovaté. V zozname jedlých húb nájdeš napríklad obľúbené druhy Slovákov plávky či rýdziky.

„Osveta je v prípade húb zatiaľ veľmi slabá. Ľudia zväčša vôbec nevedia, ktoré z húb sú chránené, prípadne zákon vedome obchádzajú. Medzi chránenými hubami nájdeme jedlé, nejedlé aj jedovaté huby. Pre Slovákov je niekedy problém aj to, že nevedia presne odlíšiť podobné druhy húb,“ informuje Milan Zajac zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Kysuce. 

Dodržiavanie zákona zberu húb kontrolujú orgány ochrany prírody. V lese ťa môže počas zberu húb skontrolovať lesná stráž.

Chránené druhy húb na Slovensku:

  • hríb kráľovský
  • hríb príveskatý
  • hríb satan
  • plávky
  • rýdziky
  • muchotrávka cisárska
  • lievikovec kyjakovitý
  • náramkovka cisárska

Celý zoznam chránených druhov si môžeš pozrieť tu.

Muchotrávka cisárska.
Muchotrávka cisárska. Zdroj: Wikipedia∕AMANITA CAESAREA
Domov
Zdieľať
Diskusia