Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
27. augusta 2023, 13:53
Čas čítania 0:53

PRIESKUM: Vláda by mala rozdávať aj za cenu zadlžovania, myslia si voliči Smeru a OĽaNO. Najviac sa štátneho dlhu boja voliči PS

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výsledný pomer je takmer vyrovnaný.

Slováci sú v otázke verejného dlhu štátu veľmi rozdelení. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu o zadlženosti štátu, ktorý pre reláciu Na Telo na TV Markíza vypracovala agentúra Focus. Prieskum ukazuje, aká časť voličov chce od vlády, aby šetrila, a aká považuje pomoc ľuďom za dôležitejšiu než deficit.

Výroky, ku ktorým sa mali opýtaní prikloniť:

- Štát míňa príliš veľa peňazí a môže o niekoľko rokov zbankrotovať. Nová vláda musí razantne šetriť.

- Pomoc ľuďom je teraz dôležitejšia ako deficit štátneho rozpočtu, nová vláda musí dávať čo najviac peňazí na sociálne opatrenia.

Podľa moderátora nevedelo na otázku odpovedať len 5 percent opýtaných. Výsledný pomer je takmer vyrovnaný. To, že štát musí šetriť, si myslí 47 % ľudí, pričom najviac sa dlhu boja voliči strany Progresívne Slovensko (až 59 %).

K druhému výroku, tvrdiacemu, že pomoc ľuďom je dôležitejšia ako deficit, sa prikláňa 48 %. Sú to hlavne voliči Smeru-SD a OĽaNO, ktorého líder Igor Matovič tvrdil, že počas svojej vlády dobre hospodáril.

prieskum na telo šetrenie zadlžovanie dlh
Zdroj: TV Markíza

Predseda SNS Andrej Danko v relácii kritizoval, koľko peňazí predošlá vláda za posledné volebné obdobie „rozflákala“, podľa neho sa mali investovať radšej do diaľnic a nemocníc. Podľa Richarda Sulíka je zas vidieť, že „voliči SaS chápu reálie a rozumejú tomu, že sa môžete prikrývať len takou perinou, na akú máte“. Podľa neho nie je len jedinou cestou brutálne šetriť, ale radšej sa zamerať na to, aby rástla štátna ekonomika.

Anketa:
Ako by si hlasoval/-a ty?
Štát míňa príliš veľa peňazí a môže o niekoľko rokov zbankrotovať. Nová vláda musí razantne šetriť.
Pomoc ľuďom je teraz dôležitejšia ako deficit štátneho rozpočtu, nová vláda musí dávať čo najviac peňazí na sociálne opatrenia.
Štát míňa príliš veľa peňazí a môže o niekoľko rokov zbankrotovať. Nová vláda musí razantne šetriť.
79 %
Pomoc ľuďom je teraz dôležitejšia ako deficit štátneho rozpočtu, nová vláda musí dávať čo najviac peňazí na sociálne opatrenia.
21 %
Domov
Zdieľať
Diskusia