Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. augusta 2023, 9:39
Čas čítania 1:11

Zuzana Čaputová: Počas SNP sa museli spájať aj ľudia s odlišnými politickými názormi. Boj za demokraciu u nás ešte nie je zavŕšený

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vo chvíli len potenciálneho ohrozenia treba stavať na tom, čo ľudí spája, povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa hlavy štátu to slovenská spoločnosť v kľúčových okamihoch svojich dejín vždy dokázala.

Ani dnes nie je možné s definitívnou platnosťou konštatovať, že slobodu a demokraciu už nič nemôže ohroziť. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová v príhovore počas galavečera v Banskej Bystrici pri príležitosti 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Povstanie vníma ako zápas za právo žiť v mieri a slobodne napĺňať svoje životy.


„Ponaučením z SNP je aj fakt, že v tomto zásadnom a principiálnom zápase museli spájať svoje sily aj ľudia s odlišnými politickými názormi. V rozhodujúcej historickej chvíli sa všetci dokázali povzniesť nad to, čo ich rozdeľovalo,“ pripomenula Čaputová.

So slobodou treba narábať zodpovedne

Hoci štandardné demokratické prostredie rešpektuje názorové odlišnosti, vo chvíli len potenciálneho ohrozenia treba stavať na tom, čo ľudí spája. Podľa hlavy štátu to slovenská spoločnosť v kľúčových okamihoch svojich dejín vždy dokázala. Výročie SNP preto nemá byť len príležitosťou uctiť si zásluhy všetkých, ktorí vybojovali „našu slobodu, ale vysloviť aj záväzok, že budeme s nadobudnutou slobodou narábať zodpovedne“.


Prezidentka zároveň zdôraznila, že na obeť účastníkov povstania, ako aj ich spolubojovníkov za slobodu a demokraciu nemôžeme nikdy zabudnúť. Patrí im podľa nej vďaka a úcta. Prelomová historická udalosť, akou SNP bolo, musí podľa prezidentky zostať v našej historickej pamäti stále živá.

Boj za demokraciu pokračuje

SNP označila za jedno z najväčších ozbrojených vystúpení proti fašizmu na našom kontinente. Zároveň bolo spontánnou vzburou obyvateľov Slovenska proti diktatúre, proti neľudskosti režimu reprezentovaného nielen nacistickým Nemeckom, ale aj domácimi kolaborantmi. Pripomenula, že SNP prispelo k porážke nacizmu nielen na slovenskom území, ale aj v globálnom meradle. Boj za demokratický charakter aj našej krajiny však nebol zavŕšený.


Zabúdať podľa nej nemôžeme ani na to, že krátko po konci druhej svetovej vojny vystriedala fašistickú totalitu nová, komunistická, a to na dlhé štyri desaťročia. „V konečnom dôsledku sa tak sen o slobode z roku 1944 naplnil reálne až v novembri ´89,“ dodala Čaputová.

Domov
Zdieľať
Diskusia