Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Florián Meričko
31. augusta 2023, 10:31
Čas čítania 0:43

Tisícky Slovákov naleteli hoaxu o nacistickom domčeku na Ukrajine. Podvodníci ich nachytali na fotografii z Indie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podobný naratív využívajú podvodníci na sociálnych sieťach pravidelne, upozorňujú policajti.

Takmer 3-tisíc Slovákov naletelo podvodnej správe, ktorá sa šírila na sociálnych sieťach. Podvodníci na to využili fotografiu nehnuteľnosti v Indii, na ktorej sa nachádza svastika. Uviedli však, že sa daná stavba nachádza na Ukrajine a postavili ju z dotácií od štátov EÚ, informuje polícia na sociálnej sieti.

I keď daná budova existuje, nenachádza sa na Ukrajine, ale v Indii, kde sa dá prenajímať. „Nejde o nacistickú budovu. Svastika, ktorú používal Hitler, je pootočená šikmo, ale hákový kríž existoval už dávno predtým. Pôvodne bola symbolom šťastia a nádeje a využívala sa dávno predtým, než sa tento nacista vôbec narodil,“ vysvetľujú muži zákona v príspevku.

Fotografiu už podvodníci využili niekoľkokrát

Polícia zároveň dodáva, že odfotenú budovu môže ktokoľvek jednoducho dohľadať pomocou Google máp. Rovnakú fotografiu už využili podvodníci aj v minulosti, pripomína autor. 

„Fotka z Indie o tomto dome bola zverejnená už aj pred pár rokmi, narýchlo sme našli napríklad tento záber z roku 2021, teda ešte z doby pred začatím ruskej invázie. Materiálna, humanitárna a zbrojárska pomoc Ukrajine od krajín z celého sveta začala po invázii v roku 2022. Takže ani dátumy nesedia,“ priblížili.

Domov
Zdieľať
Diskusia