Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. septembra 2023, 17:16
Čas čítania 1:18

Sociálna poisťovňa posiela dôležité informácie slovenským študentom. Ak patríš do tejto skupiny, máš oznamovaciu povinnosť

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Sociálna poisťovňa ku koncu augusta tohto roku vyplácala celkovo 18 251 sirotských dôchodkov s priemernou výškou 189,32 eura.

Študenti, ktorí poberajú sirotský dôchodok a pokračujú v štúdiu, nemajú voči Sociálnej poisťovni žiadne oznamovacie ani iné povinnosti. Informáciu o tom, že naďalej pokračujú v štúdiu a sú zapísaní do ďalšieho ročníka, poskytne Sociálnej poisťovni ministerstvo školstva cez elektronický informačný systém. Výnimkou sú študenti tých škôl, ktoré neposkytujú údaje ministerstvu školstva.

Ide napríklad o školy patriace do pôsobnosti rezortov obrany a vnútra a študentov-siroty, ktorí študujú v zahraničí.

Platí to aj v prípade, ak pokračujú po ukončení strednej školy na prvom stupni vysokoškolského štúdia alebo po ukončení prvého stupňa vysokej školy na druhom stupni vysokoškolského štúdia s tým, že mali v lete prerušenú výplatu sirotského dôchodku. Títo poberatelia by v záujme skoršieho vyplatenia dávky mali potvrdenie o návšteve školy predložiť SP.

Pokiaľ študent prerušil štúdium, prestáva byť nezaopatreným dieťaťom, a teda nemá nárok na výplatu sirotského dôchodku. „Vyplácanie sirotského dôchodku sa mu obnoví opäť až po začatí štúdia. Potrebuje k tomu predložiť žiadosť o pokračovanie vo výplate sirotského dôchodku spolu s potvrdením o návšteve školy, ak študuje v zahraničí alebo v školách silových rezortov,“ doplnila SP.

Pokračovanie štúdia treba oznámiť osobne

Ukončením štúdia sa študentovi končí nárok na výplatu sirotského dôchodku. Pokiaľ ukončil bakalárske štúdium a chce pokračovať v magisterskom, termínom ukončenia štúdia je termín bakalárskej skúšky. V lete sa mu preto výplata sirotského dôchodku prerušila. Následne po začiatku magisterského štúdia je potrebné, aby SP predložil žiadosť o uvoľnenie výplaty dávky a priložil k nej potvrdenie aj o štúdiu.

9. mája 2024, 10:00 Čas čítania 3:43 Už 15 € mesačne ti vie zarobiť na lepšiu budúcnosť. Odborník radí, do čoho sa ti oplatí teraz investovať Už 15 € mesačne ti vie zarobiť na lepšiu budúcnosť. Odborník radí, do čoho sa ti oplatí teraz investovať

Po ukončení stredoškolského štúdia je termínom ukončenia výplaty sirotského dôchodku 31. august v záverečnom roku štúdia. Ak študent chce pokračovať v bakalárskom štúdiu na vysokej škole, po začiatku štúdia môže v záujme plynulého pokračovania výplaty dávky potvrdenie o návšteve školy predložiť SP aj sám.

„SP študentovi opäť začne sirotský dôchodok vyplácať až po doručení žiadosti s potvrdením školy a doplatí mu ho aj za obdobie júl a august tohto roku,“ dodala poisťovňa.

SP ku koncu augusta tohto roku vyplácala celkovo 18 251 sirotských dôchodkov s priemernou výškou 189,32 eura.

Domov
Zdieľať
Diskusia