Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
5. septembra 2023, 21:52
Čas čítania 0:55

FOTO: Robotníci vybagrovali dieru do Veľkého čínskeho múru, lebo si chceli skrátiť cestu. Policajti sa chytali za hlavu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Veľký čínsky múr s celkovou dĺžkou niekoľko tisíc kilometrov začali stavať v 3. storočí pred naším letopočtom.

Čínska polícia zadržala dve osoby, ktoré bagrom prerazili otvor vo Veľkom čínskom múre, uviedla štátna televízia CCTV, informuje tlačová agentúra AFP.

Polícia v provincii Šen-si sledovala stopy po mechanizme, ktorý bol použitý na vytvorenie skratky v odľahlej časti tejto rozsiahlej svetoznámej pamiatky.

Podozriví stavební robotníci sa pri výsluchu priznali, že bagrom vytvorili priechod v múre v snahe skrátiť si čas cestovania. Na múre spôsobili „nezvratné škody“. Poškodený úsek bol dovtedy „relatívne neporušený“ a mal významnú výskumnú hodnotu, informovala CCTV.

Na záberoch čínskej štátnej televízie bolo vidno následky udalosti – prašná cesta pretína dlhý vyvýšený úsek, ktorý pôsobí ako pozostatok starobylej bariéry. Robotníkov polícia zadržala a prípad vyšetruje.

Poničená pamiatka z dynastie Ming

Poškodená časť Veľkého čínskeho múru leží zhruba šesť hodín jazdy autom západne od centra Pekingu. Vznikla v období čínskej dynastie Ming (14. až 17. storočie). Pamiatku v roku 1987 zapísali do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

17. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 2:48 Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul

Veľký čínsky múr s celkovou dĺžkou niekoľko tisíc kilometrov začali stavať v 3. storočí pred naším letopočtom a čínski cisári sa jeho výstavbou snažili odradiť cudzích útočníkov.

Veľká časť súčasnej podoby múru, ktorú návštevníci obdivujú, bola postavená počas vlády dynastie Ming, dodáva stanica BBC News. Najmä v odľahlých vidieckych oblastiach bol múr v priebehu rokov poškodený alebo zbúraný.

Domov
Zdieľať
Diskusia