Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
6. septembra 2023, 18:10
Čas čítania 1:09

Turisti v Tatrách sa nevedia správať, TANAP vybral rekordnú sumu na pokutách. Dobehne vás to, odkazuje arogantným návštevníkom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Národný park vybral počas letnej sezóny historicky najväčšiu sumu peňazí.

Vo Vysokých Tatrách počas letnej sezóny vybrali rekordnú sumu na pokutách za nedodržiavanie pravidiel.

Riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko pre TASR potvrdil, že najčastejšie sa stretávali s pohybom turistov mimo vyznačených chodníkov či kúpaním sa a bivakovaním na územiach, kde je to zakázané. Ochrancovia prírody sa okrem arogantného správania stretli prvýkrát aj s fyzickým napadnutím.

„Tá suma je takmer 6 000 eur za dva mesiace, je to adekvátne návštevnosti, vysokým teplotám a možno tomu, že táto spoločnosť prestala rešpektovať nejaké usmernenia,“ skonštatoval Majko. Podľa jeho slov pokuty dávali za „chronicky sa opakujúce porušenia, keď si návštevník mýli mestský park s národným parkom“.

„Ak si neuvedomujeme hodnotu prírodného bohatstva, čoskoro nás to dobehne, či už cez klimatické zmeny, nedostatok čistej vody alebo iné. Les vytvára podmienky pre život chránených živočíchov a blahodarne vplýva aj na človeka.“ Problémy sa podľa neho v posledných rokoch stupňujú a ľudia si neuvedomujú, že v národnom parku nemôžu robiť všetko, čo sa im páči.

Kúpanie vo vodopádoch aj bivakovanie

Strážcovia sa často stretli napríklad s navoľno pustenými psami. Nedávno sa v médiách objavilo video, na ktorom sa ľudia kúpu v Studenovodských vodopádoch. Ochranári okrem toho našli turistu bivakovať pri Batizovskom plese.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Potom sme mali prípad, keď do našich pracovníkov strkali turisti ubytovaní v Tatranských Zruboch, ktorí sa pohybovali mimo značeného chodníka na Končistej,“ dodal Majko s tým, že ide o útok na verejného činiteľa a prípad už riešia orgány činné v trestnom konaní.

Čoraz častejšie sa podľa riaditeľa ochranári stretávajú s arogantným správaním zo strany návštevníkov. Dodal, že sa tomu budú musieť v budúcnosti prispôsobiť. „Keď sme fasovali donucovacie prostriedky, pevne som veril, že ich nikdy nebudeme musieť použiť, ale zjavne dozrel čas, že sa nám zídu putá, obranné spreje a obušky,“ uzavrel Majko.

TANAP
Zdroj: Flickr/trekkpics
Domov
Zdieľať
Diskusia