Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Aneta Gospičová
13. septembra 2023, 18:45
Čas čítania 0:45

Nová automobilka Volvo bude na Slovensku vyrábať 2-krát viac áut, ako sme si mysleli. Zamestná tisíce pracovníkov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výstavbu automobilky Volvo oficiálne potvrdilo v lete minulého roku.

Výroba švédskej automobilky Volvo, ktorej zázemie postupne budujú vo Valalikoch pri Košiciach, bude oproti pôvodným plánom dvojnásobne väčšia. Spoločnosť uviedla, že investíciu na slovenskom trhu výrazne rozšíri. 

Podľa finálneho projektu spoločnosti sa Volvo stane najväčšou domácou automobilkou, ktorá zamestná približne 9-tisíc ľudí namiesto pôvodne plánovaných 3-tisíc, informuje o tom Denník E. Výrobné priestory fabriky sa budú rozprestierať na rozlohe približne 85 hektárov.

Dvojnásobný počet vyrobených vozidiel

Volvo chce na Slovensku vyrábať približne 500-tisíc áut ročne, vďaka čomu by preskočilo všetky aktuálne fungujúce automobilky v krajine. Aj keď firma pôvodne plánovala na Slovensku vyrábať 250-tisíc áut, teraz vyšlo najavo, že tento počet predstavoval iba prvú fázu investície.

Spoločnosť by pritom na našom území mala vyrábať len elektromobily. „Výroba bude spočívať v predmontáži zásobníka batérií, povrchovej úprave článkov batérií, montážach a lepení do zásobníka batérií a inštalácii vysokonapäťových aj nízkonapäťových prípojok,“ informuje o detailoch projekt Volva.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Je možné, že spoločnosť v budúcnosti na Slovensku spustí kompletnú výrobu batérií so základnou chemickou výrobou. Definitívne rozhodnutie o tejto produkcii batérií bude známe až v roku 2027. Automobilka Volvo má aktuálne v Európe len dva závody, a to v belgickom Gente a vo švédskej Torslande.

Výstavba industriálneho parku vo Valalikoch v okrese Košice.
Výstavba industriálneho parku vo Valalikoch v okrese Košice. Zdroj: TASR∕Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia