Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
18. septembra 2023, 10:43
Čas čítania 1:19

Na Slovensku zúri zákerná infekcia, ktorú môžeš dostať z vody. Zverejnili štatistiky, koľko ľudí už na ňu zomrelo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Človek sa môže infikovať vdýchnutím kontaminovaných kvapôčok vody.

Úrad verejného zdravotníctva SR eviduje za minulý a tento rok doposiaľ 24 úmrtí na legionelózu. Ochorenie spôsobuje baktéria z rodu Legionella, ktorá sa prirodzene vyskytuje v umelých aj v prírodných vodných systémoch a v pôde. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Daša Račková.

Legionelóza môže prebiehať v dvoch formách, a to ako pontiacka horúčka (mierne ochorenie bez zápalu pľúc) a ako legionárska choroba (život ohrozujúca pneumónia). Z 24 úmrtí sa podľa ÚVZ 23 týkalo legionárskej choroby a jedno pontianskej horúčky. Najviac úmrtí úrad eviduje u ľudí starších ako 65 rokov.

„Za rok 2023 do konca augusta evidujeme spolu 53 hlásených prípadov, z toho 47 prípadov legionárskej choroby a šesť prípadov pontiackej horúčky,“ priblížila Račková. V auguste na Slovensku zaznamenali desať prípadov ochorenia, z toho deväť legionárskej choroby a jeden prípad pontiackej horúčky. V roku 2022 ÚVZ evidoval celkovo 108 prípadov – 85 prípadov legionárskej choroby a 23 prípadov pontiackej horúčky.

Prípady legionárskej choroby sú hlásené najmä u osôb vo vyšších vekových skupinách. U väčšiny zdravých ľudí s dostatočnou imunitou sa vznik ochorenia nepredpokladá. „Vo všeobecnosti platí, že najčastejšími rizikovými faktormi sú vek nad 50 rokov, pridružené ochorenia, fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, chronické ochorenia pľúc, ako aj ďalšie chronické ochorenia, napríklad kardiovaskulárne ochorenia alebo imunodeficiencia,“ priblížila hovorkyňa.

Človek sa môže nakaziť z vody kontaminovanej baktériou

Človek sa môže infikovať vdýchnutím vodných aerosólov, teda drobných kvapôčok vody kontaminovaných touto baktériou, a zriedkavo aspiráciou vody. Pitie vody v bežnej populácii nepredstavuje riziko. „Aerosóly obsahujúce baktérie sa najčastejšie vytvárajú napríklad pri spustení sprchy, vo vírivkách, fontánach a v klimatizačných systémoch. Treba preto zabezpečiť, aby teplá voda dosahovala 50 až 55 stupňov Celzia a zaistiť v celom vodovodnom systéme jej cirkuláciu,“ priblížila Račková.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Zároveň je podľa ÚVZ dôležité zabrániť stagnácii vody. Apeluje na ľudí, aby odpúšťali raz týždenne vodu zo spŕch aj z kohútikov, ktoré dlhší čas neboli používané. Treba podľa neho tiež udržiavať hlavice a vodovodné kohútiky čisté, bez slizov, povlakov a usadenín. Apeluje aj na dostatočne izolované rozvody s teplou vodou, aby nedochádzalo k ohrievaniu studenej vody.

nemocnica
Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová, TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia