Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. septembra 2023 o 11:54
Čas čítania 0:56

Ukrajina bude žalovať Slovensko a dve ďalšie krajiny. Kritizuje zákaz, ktorý zaviedli

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ukrajina plánuje zažalovať Poľsko, Maďarsko a Slovensko.

Kyjev podá žalobu na Poľsko, Maďarsko a Slovensko za to, že odmietli ukončiť zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov. Pre pondelkový spravodajský bulletin servera Politico to uviedol ukrajinský obchodný zástupca Taras Kačka.

Trojica krajín oznámila zákazy s cieľom chrániť svojich poľnohospodárov po tom, ako Európska komisia v piatok odmietla predĺžiť platnosť opatrení voči štyrom ukrajinským agroproduktom, ktoré tento rok prijala po dohode s členskými štátmi EÚ susediacimi v Ukrajinou. „Je dôležité dokázať, že tieto kroky nie sú právne v poriadku. Preto zajtra začneme právne konania,“ povedal Kačka v rozhovore pre Politico v nedeľu večer.

Kyjev plánuje tri krajiny žalovať vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO), nie na základe vlastnej obchodnej dohody s Európskou úniou. „Myslím si, že celý svet by mal vidieť, ako sa členské štáty v EÚ správajú k obchodným partnerom a vlastnej Únii, pretože to môže mať vplyv aj na iné štáty,“ vyhlásil Kačka.

Slovensko len predĺžilo doterajší zákaz EÚ týkajúci sa štyroch agrokomodít, no Poľsko cez víkend zaviedlo zákaz aj na ukrajinskú múku a krmivá, pričom Maďarsko zákaz rozšírilo o ďalších 25 produktov.

Ukrajina možno zakáže dovoz ovocia a zeleniny z Poľska

Kačka v tejto súvislosti uviedol, že maďarské opatrenia sú prevažne politicky symbolické, no poľské môžu zasiahnuť významnú časť ukrajinského exportu. Ak ich Varšava neodvolá, Kyjev zrejme zakáže dovoz ovocia a zeleniny z Poľska. „Poľský zákaz poľnohospodárom nepomôže, neovplyvní ceny, pretože ceny sú globálne. To, čo robia, sa zakladá na verejnej mienke,“ dodal ukrajinský predstaviteľ.

ukrajina
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia