Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. septembra 2023, 17:38
Čas čítania 1:15

Slovenské letisko možno zasiahne veľký štrajk zamestnancov. Na toto sa musia pripraviť cestujúci

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dôvodom neistej situácie sú informácie vo veci ďalšieho fungovania letiska.

Po viac ako roku je situácia na Letisku Poprad-Tatry opäť neistá, zamestnanci zvažujú, že znova vstúpia do štrajkovej pohotovosti. Po rokovaní dozornej rady letiska o tom v pondelok popoludní informoval šéf tamojších odborárov Michal Pavela. Dôvodom sú informácie vo veci ďalšieho fungovania letiska. Jeho riaditeľ Martin Rakovský uviedol, že spolu so zamestnancami očakávajú odpovede na otázky, ktoré zaslali Ministerstvu dopravy SR ako hlavnému akcionárovi.

„Máme viac indícií aj zvonku, ktoré nás zneisťujú,“ uviedol Pavela. Jednou z nich je, že mimoriadne valné zhromaždenie sa má konať len deň pred voľbami do Národnej rady SR. Zároveň tvrdí, že do predstavenstva bol vybraný človek, ktorý by mal byť aj výkonným riaditeľom a doteraz v letectve vôbec nepôsobil.

„Z medzinárodného letiska schengenského typu by sa malo stať len malé regionálne letisko pre vybranú skupinu cestujúcich, malo by dôjsť k prepúšťaniu zamestnancov a pozemky okolo letiska by mali byť rozpredané,“ uviedol Pavela. Aktuálne čakajú na stanovisko rezortu dopravy.

Obmedzenia prevádzky by nemali nastať

V prípade, že zamestnanci nedostanú adekvátne odpovede, 85 percent z nich je pripravených vstúpiť do štrajkovej pohotovosti. Pavela však ubezpečil, že cestujúci sa obmedzenia prevádzky báť nemusia.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Odborári považujú spomínané indície za nelogické vzhľadom na rastúce ekonomické čísla spoločnosti. Rakovský konkretizoval, že oproti minulému roku stúpol počet leteckých pohybov o 65 percent, v auguste mali v Poprade 1 800 letov a hospodárske výsledky vzrástli o 25 percent.

Vedenie pritom len nedávno ohlásilo prevádzkovanie novej pravidelnej linky a v lete dosiahlo rekordné počty pohybov. Zvýšenie základného imania spoločnosti zo strany ministerstva dopravy začiatkom tohto roka o 1,2 milióna eur podľa Rakovského zabránilo vyhláseniu konkurzu.  

Menšinovým vlastníkom popradského letiska je mesto Vysoké Tatry. Primátor Jozef Štefaňák uviedol, že z hľadiska obslužnosti dopravy a cestovného ruchu je pre región veľmi potrebné.

„Plne chápem, že sú zamestnanci znepokojení, ale pevne verím, že tieto informácie sa nezakladajú na pravde, budú vyvrátené a letisko bude naďalej fungovať v plnom režime k spokojnosti cestujúcich,“ skonštatoval Štefaňák.

Po viac ako roku je situácia na Letisku Poprad-Tatry opäť neistá, zamestnanci zvažujú že znova vstúpia do štrajkovej pohotovosti.
Po viac ako roku je situácia na Letisku Poprad-Tatry opäť neistá, zamestnanci zvažujú že znova vstúpia do štrajkovej pohotovosti. Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia