Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Florián Meričko
20. septembra 2023, 20:09
Čas čítania 1:00

Rádioaktívny materiál pri Prievidzi odstraňujú už tretí deň. Upozorňovali naň roky, likvidácia vyjde štát na milióny eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nebezpečný odpad v obci Nedožery-Brezany skladovala údajne istá spoločnosť niekoľko rokov.

Polícia v spolupráci s armádou a hasičmi už tretí deň zasahuje v priestoroch staršieho poľnohospodárskeho družstva v obci Nedožery-Brezany v okrese Prievidza, kde sa nachádza nebezpečný rádioaktívny odpad. Miestni obyvatelia údajne roky upozorňovali na nebezpečný odpad, kompetentné orgány však začali konať až teraz, informuje portál TVnoviny.sk.

„Naši špecialisti na mieste identifikovali 2,5 kg rádioaktívnych materiálov v pevnom a kvapalnom skupenstve v 32 ampulkách s obsahom tória 232 a uránu 238,“ uviedla hovorkyňa Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti Miriam Žiaková.

Škodlivé materiály tu skladovala údajne istá spoločnosť niekoľko rokov. Jej majiteľ mal na mieste nebezpečný odpad likvidovať, na čo mal aj poverenie. Napriek tomu však v okolí družstva našli veľké množstvo nebezpečných a toxických látok, medzi nimi aj výbušniny.

Miestni sa sťažovali na odpad už roky

Osobu, ktorá je za to vraj zodpovedná, už polícia obmedzila na osobnej slobode. „Bude obvinená zatiaľ z trestného činu neoprávneného nakladania s odpadmi. V závislosti od toho, čo sa na mieste nájde, bude obvinená aj z ďalších trestných činov,“ priblížil v pondelok 18. septembra Mário Kern, riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Na nebezpečný odpad v okolí družstva sa vraj miestni obyvatelia sťažovali už roky. Podnety obce dokonca v roku 2021 preveroval aj okresný úrad, ktorý skúmal znečistenie povrchových a podzemných vôd. To sa nakoniec údajne nepotvrdilo, úrad však o množstve odpadu informoval políciu.

Aktuálne nie je zrejmé, ako dlho potrvá likvidácia nebezpečného odpadu. Odhaduje sa však, že to štát vyjde na desiatky miliónov eur, ktoré obvinený pravdepodobne nezaplatí.

Domov
Zdieľať
Diskusia