Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
20. septembra 2023, 19:30
Čas čítania 0:34

Európska krajina posúva zákaz áut so spaľovacím motorom. Chce tak zabrániť neprijateľne vysokým nákladom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Informoval o tom britský premiér Rishi Sunak.

Zákaz predaja nových áut so spaľovacími motormi sa vo Veľkej Británii posunie z pôvodne plánovaného roku 2030 na rok 2035. Oznámil to v stredu britský premiér Rishi Sunak.

Vláda zotrváva pri svojom cieli stať sa do roku 2050 klimaticky neutrálnou krajinou, postupovať doterajším tempom by však obyvateľom Spojeného kráľovstva prinieslo neprijateľne vysoké náklady, povedal v prejave v Londýne, informuje agentúra DPA.

Sunak podľa svojich slov očakáva, že do konca desaťročia bude väčšina nových automobilov v krajine aj tak elektrických, nechce však, aby to spotrebiteľom nariadila vláda.

Prehodnotili aj ďalšie ekologické ciele

Rovnako aj inštalácia nových vykurovacích systémov na zemný plyn by mala byť povolená dlhšie, ako predpokladajú súčasné ciele, uviedol ďalej premiér. V prípade existujúcich vykurovacích systémov by podľa neho nemala byť stanovená žiadna lehota na výmenu za tepelné čerpadlá.

„Nikdy nebudem nikoho nútiť, aby vytrhol svoj existujúci kotol a nahradil ho tepelným čerpadlom,“ zdôraznil Sunak.

Veľká Británia posunie zákaz predaja áut so spaľovacím motorom. V krajine si ich budú po novom môcť zakúpiť až do roku 2035.
Veľká Británia posunie zákaz predaja áut so spaľovacím motorom. V krajine si ich budú po novom môcť zakúpiť až do roku 2035. Zdroj: Unsplash/Nabeel Syed
Domov
Zdieľať
Diskusia