Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
22. septembra 2023 o 20:11
Čas čítania 0:26

Zamestnávateľ ti po novom bude musieť zaplatiť náklady na dioptrické okuliare alebo šošovky. Toto sú detaily

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa rozhodnutia Súdneho dvora EÚ bude firma po novom povinná uhradiť náklady na pomôcky, ktoré zamestnanec nevyhnutne potrebuje na korekciu a prevenciu porúch zraku.

Zamestnávateľ bude musieť po novom svojim pracovníkom zaplatiť náklady na dioptrické okuliare alebo kontaktné šošovky. O novinke rozhodol Súdny dvor EÚ v Luxemburgu, informuje denník Pravda.

Podľa rozhodnutia Súdneho dvora EÚ je firma povinná uhradiť náklady na pomôcky, ktoré zamestnanec nevyhnutne potrebuje na korekciu a prevenciu porúch zraku. Rozhodnutie sa týka predovšetkým zamestnancov, ktorí trávia hodiny pred obrazovkou počítača. 

Zatiaľ nie je jasné, ako bude toto rozhodnutie fungovať v praxi. Súdny dvor nestanovil ani výšku príspevku, ktorou musí zamestnávateľ zamestnancovi prispieť. 

Podľa slov optometristky bude mať zamestnávateľ dve možnosti. Prvou je priame zabezpečenie okuliarov alebo šošoviek a druhá je náhrada nevyhnutných nákladov zamestnancovi. Zamestnávateľ si však túto novú povinnosť nemôže splniť mzdovým príplatkom.

očná optika
Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová
Domov
Zdieľať
Diskusia