Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. septembra 2023 o 16:48
Čas čítania 0:48

Tisícky slovenských zamestnancov majú radosť. Sumy stravného porastú už o pár dní, zdvihne sa o desiatky centov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sumy stravného sa od októbra zvýšia druhýkrát v tomto roku.

Sumy stravného pre zamestnancov sa zvýšia druhýkrát v tomto roku. Od októbra sa minimálna hodnota stravovacej poukážky zvýši zo súčasnej sumy 5,48 eura na 5,85 eura. Vyplýva to z opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR o sumách stravného zverejneného na portáli Slov-lex a platného od 1. októbra tohto roka.

Minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa zákonníka práce 75 % stravného pre pracovné cesty v trvaní päť až 12 hodín. Suma stravného sa zvýši pri piatich až 12 hodinách pracovnej cesty zo 7,3 eura na 7,8 eura. Nad 12 až 18 hodín trvania pracovnej cesty dostane zamestnanec stravné vo výške 11,6 eura namiesto súčasných 10,9 eura. Náhrada stravného pri trvaní pracovnej cesty viac ako 18 hodín sa opatrením zvýši o euro, a to konkrétne na 17,4 eura.

Sumy stravného pri pracovných cestách zvýšilo opatrenie MPSVR SR s účinnosťou od 1. júna. Mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní však už júni podľa ministerstva dosiahol hodnotu 105,8. Je to zvýšenie o 5,8 % oproti tzv. základni. Za základňu sa považuje príslušný kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy opatrením upravené sumy stravného.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Minimálnu hodnotu stravovacej poukážky určuje Zákonník práce, zamestnávateľ sa však môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku aj vo vyššej hodnote.

jedáleň u miňa
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
Domov
Zdieľať
Diskusia