Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
27. septembra 2023, 16:21
Čas čítania 0:46

Naša susedná krajina sa rapídne vyľudňuje. Stratila stovky tisíc obyvateľov za posledných 10 rokov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ústredný štatistický úrad v Maďarsku zverejnil rapídny pokles populácie. Za jednu dekádu prišli o 300-tisíc obyvateľov.

Počet obyvateľov Maďarska k 1. októbru 2022 bol podľa vlaňajšieho sčítania ľudu 9 603 634. Od roku 2011 tak maďarská populácia poklesla o 300-tisíc, vyplýva z údajov Ústredného štatistického úradu zverejnených v utorok. K slovenskej národnosti sa prihlásilo 30-tisíc osôb. 


Server podotýka, že KSH v utorok pri prezentovaní údajov cenzusu nezahrnul údaje predchádzajúceho sčítania ľudu z roku 2011, keď žilo v Maďarsku ešte 9 937 628 obyvateľov.


Z údajov okrem iného vyplynulo, že v dôsledku nárastu počtu sobášov za posledné roky sa spomalil už desaťročia trvajúci pokles podielu párov žijúcich v manželstve, pričom v kategórii osôb vo veku do 30 rokov vzrástol podiel takýchto párov na 12 percent.


Tretina dospelej populácie mala v októbri 2022 stredoškolské vzdelanie a ďalších 22 percent malo vysokoškolské vzdelanie. Podiel tých, ktorí ukončili aspoň základnú školu, klesol oproti predchádzajúcemu sčítaniu ľudu na 23 percent a podiel vyučených osôb zostal v sledovanom období na úrovni 21 percent.


Na dobrovoľnú otázku o národnosti odpovedalo 86 percent obyvateľov. Najpočetnejšou národnostnou menšinou sú Rómovia. K tejto komunite sa hlásilo 210-tisíc ľudí, čo je 2,5 percenta obyvateľstva. K nemeckej národnosti sa hlásilo 143-tisíc, k slovenskej 30-tisíc, k rumunskej 28-tisíc a k ukrajinskej 25-tisíc obyvateľov.

diaľnica, Maďarsko
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia