Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. októbra 2023 o 12:03
Čas čítania 0:30

Tisíckam Slovákov od 1. októbra stúpli dôchodky o desiatky eur. Sociálna poisťovňa sumy zvyšovala automaticky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sociálna poisťovňa zvýšila od 1. októbra minimálne dôchodky na 389,9 eura mesačne.

Od 1. októbra zvýšila Sociálna poisťovňa druhýkrát v tomto roku sumy minimálneho dôchodku. Základná suma sa za 30 rokov dôchodkového poistenia zvýšila z 365,7 eura na 389,9 eura mesačne. Zvýšenie minimálnych dôchodkov sa týka približne 60-tisíc poberateľov. 

SP dôchodky zvýšila automaticky, nebolo potrebné posielať žiadosť. Poistenci dostanú zvýšenú sumu na svoj bankový účet alebo v hotovosti na pošte vo svojich obvyklých októbrových výplatných termínoch.

„Zmeny v minimálnych dôchodkoch súvisia so zvýšením súm pomoci v hmotnej núdzi. Hodnota minimálneho dôchodku bola nastavená tak, aby poberateľ dôchodku nebol odkázaný na pomoc v hmotnej núdzi,“ priblížil Kontúr.

Základná suma minimálneho dôchodku za 30 rokov dôchodkového poistenia, ktoré sa hodnotia na účely minimálneho dôchodku, je od 1. októbra 145 % namiesto doterajších 136 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.

dôchodky
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič, Pexels/cottonbro studio
Domov
Zdieľať
Diskusia